Határtalan 

Visszanyal a fagyi: 7 magyar kapta vissza a szlovák állampolgárságát

Végre rádöbbent a szlovák kormány is arra, hogy mekkora marhaságot csináltak a magyarellenességtől túlfűtött állampolgársági törvényükkel. Eddig 2546-an vesztették el a szlovák állampolgárságukat, ebből nagyjából 100 személy a magyarsága miatt. Legnagyobb számban a hőn szeretett cseh testvérek lettek szegényebbek e festői republika állampolgárságával.

Egyedi elbírálás reményében 2015. február 1. és 2018. szeptember 27. között 678 személy kérte vissza az állampolgárságát. Eddig közülük 551 meg is kapta, a többi ügyet a belügyminisztérium még vizsgálja. Szlovák állampolgárságot visszakapta 221 cseh, 96 német, 88 brit, 47 amerikai, 29 ausztrál, 16-16 svájci és kanadai, 8 luxemburgi, 7 magyar, 5-5 olasz és holland, 2-2 belga, francia és izraeli, illetve egy-egy finn, ír, lengyel, osztrák, román, szlovén és svéd újdonsült állampolgár.

Az állampolgárság elvesztését az a törvény tette lehetővé, amelyet 2010-ben, Fico első kormánya válaszként hozott a magyar állampolgársági törvényre.

Izzad a szlovák belügy, hogy az elfuserált törvényük mégse tűnjön olyan rossznak

A belügy igyekszik vasalni az állampolgársági törvényt ezzel a közleménnyel, hiszen bizonyítani próbálja, hogy egy rossz állampolgársági törvényhez milyen liberális javítási lehetőséget teremtettek azzal, hogy egyedi elbírálás alapján mégis visszakaphatják az elvett szlovák állampolgárságot az arra érdemesek.

Az állampolgárság visszaigényléséhez írásban kell kérni a Belügyminisztériumot, személyesen valamelyik megyeközpont járási hivatalában, diplomáciai kirendeltségeken, vagy konzuli hivatalokban. A pozitív elbírálás egyik feltétele, hogy a kérvényezőnek tartózkodási engedélye legyen az idegenrendészetnél, azaz engedélyezett lakhellyel bírjon Felvidéken.

A belügy egyedi esetekben engedélyezi, hogy visszakapják az állampolgárságot azok a személyek, akik 1993. január 1-e után veszítették el azt. A döntéskor figyelembe veszik, hogy a kérvényező milyen körülmények között veszítette el, és miképp jutott az új állampolgársághoz, illetve, hogy az adott időben rendelkezett-e a kérvényező külföldi tartózkodási engedéllyel.

 

/ma7 nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak