Belföld Közélet 

(Videó!) Párttá alakul a Mi Hazánk Mozgalom

„A párt szakad, de a világnézetünk marad” – kezdte Novák Előd szombaton Ásotthalmon, ahol körülbelül ezren jöhettek össze, hogy ott legyenek egy új párt megalakulásánál, és ne csak egy szalonnát süssenek, ahogy megjegyezte Toroczkai néhány napja, hogy mi lesz, ha nem lesznek elegen. A település szélén felállított sátor végül megtelt, és több beszéd után bejelentették: párttá alakul a nemrég bejelentett mozgalom.

Novák Előd szerint színtelen, szagtalan, íztelen pártnak nincs jövője, a sikerhez markáns üzenetek kellenek, és az első ilyen markáns üzenet éppen az az ötvennél is több jobbikos önkormányzati képviselő, polgármester döntése volt, aki az utóbbi napokban kiléptek a Jobbikból. Novák egyébként név szerint is felsorolta őket, nagy tapsot kaptak. Novák szerint nem azok változtak, akik kiléptek, hanem a pártjuk változott menthetetlenül meg. Így szinte becsületbeli ügynek tekintették a kilépést.

 

A  helyszínen több volt jobbikos is beszélt arról, hogy miért döntöttek a kilépés mellett.

Elfogadhatatlannak tartották a bárminemű együttműködést baloldali pártokkal, érthetetlennek tartották, hogy a Jobbik balról akarta előzni a Fideszt. Egyikük úgy fogalmazott, hogy

Inkább élek száz évet a Nemzeti Együttműködés Rendszerében, minthogy a hatalom közelébe kerüljenek ilyen Gyurcsány-félék.

Úgy érezték már az alaptörvény-módosításnál, de végig az egész kampányban, hogy nem elvek mentén döntöttek a Jobbikban, hanem azt nézték, mit mond a Fidesz, és ők annak az ellenkezőjét akarták. Ezzel viszont sikerül sokakban, pont a radikálisokban szimpatikusabbá tenni a Fideszt, szerintük sokan pártoltak el a Fideszhez az ilyen döntések miatt. Szerintük a Jobbik ugyanezt fogja folytatni az önkormányzati választásoknál is, már most azt nézik, hogy hol nem indítanak jelöltet, egyezkednek más pártokkal.

Dúró Dóra beszéde

Dúró Dóra a bátorságról beszélt hosszan, szerinte, ha két dolog közül kell választani, mindig azt kell, amihez több bátorság kell. Majd elmondta, ők nem fognak félni a kommunizmussal való szembenézéstől, a demográfiai kérdésektől, a magyarság és cigányság közötti konfliktustól és az EU gyarmatosításától.

 

Toroczkai László beszéde

Olyan Magyarországot szeretnénk Európában, amely fehér szigetként megmarad, ha lesz Európai Unió, akkor is, ha eltűnik, akkor is

Kapcsolódó tartalmak