Belföld 

Végre elvitték a kommunista Nagy Imre szobrát

A balliberálisok természetesen ki vannak akadva, hogy az “éj leple alatt” tüntették el a kommunista szobrot.

“Elvársak” – kezdte a padlássöprő, moszkovita, a Horthy-korszakban bolsevik eszméket terjesztő Nagy Imre a beszédét még 1956-ban is, az összegyűltek tömegnek, ki is fütyülték. Aztán először a reformok élére állt, majd sodródott bele az egyre jobboldalivá váló eseményekbe, hogy aztán részese is legyen a kisiklatásának. Körülbelül így summázhatjuk jobboldali szemszögből az 1956-os szerepvállalását. Azelőtti tevékenysége még sötétebb. Ha nem áll úgy ahogy a forradalom és szabadságharc élére, akkor őt is fel kellett volna akasztani. Egyetlen érdeme, hogy miután a kommunista elvtársak számonkérték a sodródása miatt, nem tagadta meg a forradalmat – valószínűleg ő is tudta, hogy felesleges lenne.

Sokáig állt a szobra a Vértanúk Terén, a Kossuth tér szélén. Oda nem illő, giccses, jobboldali szemszögből pedig vérlázító volt. Végre elvitték, bár sajnos máshol felállítják újra.

A döntés egyébként teljesen egybevág a Fidesz azon törekvésének, hogy a Kossuth térnek és úgy általában a történelmi gyökerű tereknek visszaadja az eredeti arculatát. A szobor helyére, legalábbis a Vértanúk terére a 30-as években felállított, a vörös terror áldozataira emlékező szobor kerül vissza.

/Index nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak