Belföld Külföld 

Úton van Magyarországra Zoltán, a fekete gólya

Február 18-án hallatott újra magáról: megkezdte útját a gemenci erdők felé.

 

Zoltán, a hazánkban egyedüliként jeladóval ellátott fekete gólya őszi útrakelését és tavaszi hazatérését 2016 óta – ekkor kapott jeladót – nagy figyelem kíséri. Idén sem történik másként, és a 2016/2017-es vonulás kísértetiesen hasonlít a 2017/2018-as “kalandhoz”: az azonosság lényege, hogy a madár hosszú hónapokon át nem adott jelet magáról, mert afrikai telelőhelyén nincs GSM-hálózat.

Zoltán a mostani vonulás során 2017. november 23-án adott utolsó életjelt magáról – mert a nyomkövető által rögzített adatok a technikai feltételek hiányában nem tudnak eljutni a szerverre – egészen 2018. február 18-ig: ekkor a fekete gólya újra hallatott magáról.

 


Zoltán útja: sárgával a délre vonulása, pirossal a hazaútjának eddigi része.

 

 

“Egyenlőre nem tudunk többet, csak hogy elindult. Tavaly is februárban tudtam letölteni a telelésre vonatkozó adatokat. Természetesen ha valami érdekes vagy rendkívüli történne a vonulás során, akkor közzétesszük, addig mi is csak nézzük, ahogy közeledik a költőhelye felé”

– mondta a Sokszínű Vidék érdeklődésére Dr. Tamás Enikő Anna főiskolai tanár, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar, Vízépítési és Vízgazdálkodási Intézetének vezetője, aki oktatói munkája mellett hivatásszerűen foglalkozik természetvédelmi tudományos kutatásokkal, melyek részét képezi a fekete gólyák életének vizsgálata.

Zoltán előző vonulása során 2016. október 22-én adott jelet, utána csak 2017. február 14-én “került elő”, és az adatok szerint február 8-án indult haza. Az egyetlen jeladós magyar fekete gólya akkor 2017. március 27-én érkezett meg gemenci, Baja környékén lévő fészkébe.

 

/ Sokszínű Vidék nyomán Patrióta;  Vezető kép: GPS felhelyezése Zoltánra (Gemenc ZRT) /

 

Kapcsolódó tartalmak