Belföld Kékfény 

Uniós szabálytalanságok: a Gyurcsány családhoz vezethetnek a szálak

Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára átvágta és megkárosította Magyarországot – erről beszélt a fidesz országgyűlési képviselője, Budai Gyula. Vasárnap az Origo.hu írta meg, hogy az Európai Bizottság 18 milliárd forint uniós pénz visszafizetésére kötelezi Magyarországot azért, mert szabálytalanul bíztak meg egy munkával egy magáncéget még a szocialisták kormányzása alatt. Dobrev Klára a Híradó kérdésére elismerte, hogy voltak eljárási szabálytalanságok, szerinte azonban az Európai Bizottság által kifogásolt szerződések védhetők lennének.

 

A 2003 és 2009 közötti uniós pénzek szabálytalan felhasználása miatt kötelezte 18 milliárd forint visszafizetésére Magyarországot az Európai Bizottság – erről beszélt a Fidesz országgyűlési képviselője, Budai Gyula. A politikus azt mondta, Gyurcsány Ferencnek és Dobrev Klárának tisztáznia kell felelősségét az üggyel kapcsolatban.

 

Magáncégnek nyílt közbeszerzés nélkül. Miért?

A hét végén az Origo.hu írt arról, hogy az Európai Bizottság az EMIR projekt kapcsán talált szabálytalanságokat, amely az uniós költségvetés magyarországi pénzeinek informatikai kezeléséért felelt. Az egységes monitoring- és informatikai rendszer kapcsán a brüsszeli testület leginkább azt kifogásolta, hogy egy magáncég, a Welt 2000 Kft. kapta meg a megbízásokat, ráadásul úgy, hogy nyílt közbeszerzést nem írtak ki.

 

Szocialista szál

Az Origo arról is ír, hogy a vállalkozás szocialista elköteleződésű volt. Többségi tulajdonosa az időközben elhunyt Komáromi András volt, aki ebben az időszakban a kőbányai önkormányzat MSZP-s képviselőjeként is tevékenykedett.

A megbízásokat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, illetve annak jogelődje adta a cégnek. A portál szerint az érintett időszakban az ügynökség egyik elnökhelyettese Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége, a másik elnökhelyettes pedig a Gyurcsány család egyik bizalmasa, Heil Péter volt. Ráadásul a vizsgált informatikai rendszer felügyelete is a volt MSZP-s miniszterelnök feleségének felügyelete alá tartozott, aki állítólag szívügyének tekintette az EMIR fejlesztését. Az Origo szerint Heil Péter később, a kormányváltás után is Gyurcsány embere maradt, egyik cégében, az Altus Zrt-ben lett tanácsadó igazgató.

 

Dobrev szerint ez volt a legjobb megoldás

Dobrev Klára az M1 kérdésére levélben elismerte, hogy voltak eljárási szabálytalanságok. Ugyanakkor azt is írja, hogy a vitatott közbeszerzések előkészítéséért nem ő felelt, és véleménye szerint a szerződések védhetőek lennének. Arra a kérdésre, hogy ha nem volt nyílt közbeszerzési eljárás, akkor milyen szempontok alapján ítélték oda a megbízást a Welt 2000 Kft-nek, Dobrev Klára azt válaszolta, hogy ez volt a legjobb, legbiztonságosabb és legköltséghatékonyabb megoldás.

 

[wpdevart_like_box profile_id=”patriota.info” connections=”show” width=”700″ height=”250″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”hu_HU”]

 

/hirado.hu nyomán Patrióta/

 

Kapcsolódó tartalmak