Külföld 

Üldözi a Google a nem eléggé liberális dolgozóit?

A sokszínűség jegyében terrorizálnák egyes főnökök a régi vágásúakat.

 

A Szilícium-völgy egyes legismertebb techcégei köztudottan rendkívül liberális beállítottságúak és több esetben is felmerült már, hogy sikerült túlpolitizálniuk magukat. Tavaly augusztusban James Damore, a Google konzervatív beállítottságú szoftvermérnöke egy hosszú belsős e-mailben erősen bírálta a vállalat kultúráját, továbbá vitatkozott egyes liberális nézetekkel. A levél óriási megbotránkozást keltett a cégen belül, többen teljes terjedelmében kiszivárogtatták a sajtónak, röviddel később pedig a Google elbocsájtotta Damore-t.

A férfi szerint jogtalanul volt a menesztése, így most beperli a Google-t az állítólagos diszkriminálása miatt, ráadásul az ügyvédje érdekes információkkal állt elő. A bíróságra beadott iratok alapján a Business Insider azt írja, hogy, a Google egyes menedzserei feketelistákon gyűjtik a konzervatív beállítottságú beosztottakat, a nevetséges magyarázat szerint azért, mert ők rosszul bánhatnak a kollégáikkal.

 

Egy  menedzser például felvetette az ötletet, miszerint össze kellene írni, és a cégen belül nyilvánosságra kellene hozni a konzervatív értékrendű munkavállalók listáját.

Olyanok kerülhetnének rá, akik útjában állnak a cégen belüli sokszínűség megvalósításának, és elolvasható volna, hogy milyen kijelentések vagy vélemények miatt kerültek fel a listára.

 

A céges listával előhozakodott menedzser azon is tűnődött, hogy a problémásnak tartott személyek esetében talán érdemes lenne lefolytatni valamiféle bírósági tárgyalásra emlékeztető eljárást,

csak hogy meggyőződjenek az illető mérgezőnek tartott nézeteiről, mielőtt felteszik a listára.

James Damore ügyvédje közölte, hogy jelentkezhetnek nála a Google olyan volt munkatársai, akik úgy érzik, hogy a fehér bőrszínük, a férfi nemük, vagy pusztán a konzervatív értékrendjük miatt diszkriminálta őket a vállalat. A férfit Harmeet Dhillon képviseli, az indiai származású jogász egy darabig a San Franciscó-i Republikánus Párt elnöke is volt.

 

/ Origo nyomán Patrióta:   Vzető kép alapja: Mike Flugennock /

 

Kapcsolódó tartalmak