Határtalan 

Ukrajna betiltotta a magyar nyelv használatát

Az ukrán parlament elfogadta azt a soviniszta nyelvtörvényt, mely mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát. Ezzel a vérlázító lépéssel felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát.

A törvény a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát. A szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást is kilátásba helyez.

A törvényjavaslat ellen a közelmúltban a kárpátaljai magyar szervezetek és a magyar kormány is hevesen tiltakoztak.

A parlament még tavaly októberben fogadta el első olvasatban az ukrán, mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvényjavaslatot, és február végén kezdett hozzá a második olvasatban történő tárgyalásához. A jogszabályhoz több mint kétezer módosító indítványt nyújtottak be.

Az újabb magyarellenes provokáció bizonyítja, hogy az összetákolt államalakulatot csak a soviniszta gyűlölet tartja egyben

A törvény elfogadásához legalább 226 képviselői szavazatra volt szükség, de ennél jóval többen, 278-an támogatták, köztük a Petro Porosenko leköszönő államfő mögött álló párt 106 honatyája is.

A múlt vasárnap, a szavazatok 73,2 százalékával megválasztott Volodomir Zelenszkij szóvivője azt mondta, Zelenszkij csapata szerint is az egyetlen államnyelv Ukrajnában az ukrán, azonban a nyelv fejlesztéséről teljesen más elképzeléseik vannak, mint ami a nyelvtörvény tervezetében áll.

A legkorábban egy hónap múlva életbe lépő törvényt az elnöknek kell aláírnia. Petro Porosenko ugyan vereséget szenvedett a vasárnapi választáson, de ő van hivatalban és korábbi nyilatkozatai szerint kész is aláírni, az orosz anyanyelvű Volodimir Zelenszkij hivatalba lépne.

A törvény szerint a bíróságon, a hadseregben, a hivatalos szervekben, a választásokon, a reklámokban kötelező lesz az ukrán nyelv. Azonban a szöveg azt is kimondja, hogy a krími tatár és más őshonos népek nyelveire egy kiegészítő törvény vonatkozik majd, amelyet fél év múlva nyújtanak be. Ez elvileg érinti a magyar, a román és a lengyel nyelvet is.

Kárpátalján hivatalos körök többször jelezték Kijevnek az oktatási törvény kapcsán is, hogy más elbírálás alá kellene esniük az EU hivatalos nyelveinek. Ezzel kihúznák a törvényméregfogát. Kijev egyelőre nem mutatott hajlandóságot erre.

A fél éves ígéret valószínűleg nem tartható, októberben parlamenti választások lesznek Ukrajnában és nagy változás várható, hiszen az új elnök pártja a felmérésekben a legnépszerűbb, viszont még nincs is a parlamentben. A kiegészítő törvény benyújtása így valószínűleg már rá és a várhatóan nagyszámú frakciót alakító Nép Szolgálatában (SZN) nevű pártra vár.

 

/Index nyomán Patrióta/

 

Kapcsolódó tartalmak