Külföld 

Újranyitottak az iskolák Mali északi részén

Ismét járhatnak iskolába a gyerekek Mali északi részén, Kidalban. A sivatagi városban öt év elteltével térhetnek vissza a diákok az osztálytermekbe. Az iskolákat a tuareg fegyveres csoportok és az dzsihadista militánsok közötti harcok miatt kellett bezárni. Mára a helyi és francia egyesített erőknek sikerült stabilizálni a helyzetet, bár a mindennapok biztonságát sokan féltik a rivális csoportok konfliktusaival terhelt régióban. 

 

Mali oktatásügyi minisztere, Mohamed Ag Erlaf arról beszélt, hogy a gyerekeknek az iskolapadban a helyük, és nem szabad hagyni, hogy gyerekkatonákká váljanak.

Afrika több országában is fenyegeti a veszély a gyerekeket akár már tíz éves kortól, hogy katonának kényszerítik a militáns csoportok őket. Az oktatás a fegyveres csoportoktól is segíti távol tartani a kiskorúakat.

Egy fiú édesanyja meséli el, hogy az utóbbi években, amíg nem működtek az iskolák, a gyerekek az utcákon csavarogtak. Nini Rahmatou Walet örül annak, hogy ismét minden nap lesz tanítás. Egyrészt a diákság érdeke, de a térség fejlődéséhez is elengedhetetlen.

A múlt hónapban 10 iskolát nyitottak meg újra Mali északi részén. Az UNICEF összesítése szerint számos afrikai országban jelent gondot, hogy a tanköteles korba tartozó gyerekek iskolába járhassanak. Mali mellett például Kongóban megoldatlan probléma, hogy gyerekkatonáknak viszik militáns csoportok a fiúkat, némi pénzt adva a családjuknak, vagy egyszerűen elrabolva a gyerekeket.


 

/ EuroNews nyomán Patrióta /

 

Kapcsolódó tartalmak