Belföld 

Újranyitotta kapuit a pápai gettó

Vagy mégsem. Csupán egy újabb figyelmeztetés a tolerancia bajnokaitól, a demokrácia elveinek(?) jeles képviselőitől, természetesen a kirekesztés elleni küzdelem jegyében, hogy ők nem felejtenek és nekünk sem lehet.

A „Megtörtént” nevet kapta az idei pápai emlékév, mellyel a helyi zsidóság múltjára és a holokauszt áldozataira kíván emlékezni a város. Pontosabban, ezzel igyekeznek eleget tenni a politikai elvárásoknak, élenjáró módon alkalmazkodva ahhoz az agresszív és olykor már meglehetősen unalmas propagandához, mely a zsidóság felsőbbrendűségét hívatott a köztudatba megfellebbezhetetlen valóságként beépíteni.

Számos programmal, rendezvénnyel, kiállítással színesítik a pápai lakosok mindennapjait a soha el nem felejthető esemény (holokauszt) kapcsán, ezek közül is kiemelkedő az egykori gettó bejáratának újjáépítése. Nehéz már újat mondani, mutatni, hiszen nincs olyan nap, vagy esemény, melyhez ne tudnának hozzáfűzni egy kis „megemlékezést”. Talán ennek is köszönhető az érdeklődés hiánya, ahogy a képeken is látható, az átadáson megjelentek száma meglehetősen csekély volt. Az érdeklődők közül még kevesebben lehettek azok, akik önszántukból, nem a politikai elvárásoknak engedve jelentek meg itt.

Hasonló események érdektelenségét általában az egyre inkább fenyegető antiszemitizmussal szokták magyarázni, amit a liberális média méltatlankodva vet a szemünkre, ezúttal azonban némi megelégedettségre adhat okot számukra, hogy a helyi Jobbik is képviseltette magát a rendezvényen.

A település fideszes polgármestere bűnbánatra emlékezésre szólította fel a megjelenteket és a város lakóit, valamint az alábbi, számunkra nagyon szimpatikus és követendő, ugyanakkor kissé meglepő gondolatokat fogalmazta meg:

„Az erre járók, akik nem tájékozottak az emlékév eseményeiben, vagy a történelemben, kérdezzék meg: mi ez itt? Hogyan került ez ide? Miért ilyen ronda? Egyáltalán miről van itt szó? Ha ezeket a kérdéseket felteszik, ideje van annak is, hogy azokra a válaszokat mindenki megkapja.”

A holokauszttal kapcsolatban kérdést feltenn is tilos, így a kész válaszokkal be kell érnünk. Az efféle rendezvényeknek és az intézményesített hülyítésnek, törvényi szabályozásra sincs már szükség, hiszen az emberek nagy része – engedve a nyomásnak és a sötét sugalmazásoknak – gondolkozás nélkül, megkérdőjelezhetetlen tényként fogad el mindent, ami a témáról szól. De nem csak hogy elfogadja, hanem immár kész akár harcba is szállni ezekért az elvekért.

Akit azonban tényleg érdekel a történelem, aki szeretne világosabban látni a témában, fogadja meg a polgármester úr fentebb idézett szavait, fogalmazza meg magában kérdéseit és járjon utána annak, hogy mi is történt valójában.

/Pápa.ma nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak