Plusz 

Új madárfaj jelent meg Magyarországon

A visszatérő fagyos, havas időnek köszönhetően került szem elé egy új, ázsiai madárfaj, a a feketetorkú szürkebegy, amelyet a napokban figyeltek meg Kisújszálláson.

 

Pabar Zoltán madármegfigyelő az etetőjén vett észre egy szokatlan tollazatú kis madarat a napokban, Kisújszálláson. A madárhatározása után kiderült, hogy ez a madár eddig nem fordult elő Magyarországon. A feketetorkú szürkebeggyel hazánk madárfaunája immáron 417-re bővült.

A szürkebegyek veréb méretű, elsősorban a talajon és a sűrű aljnövényzetben, a bokrok ágai közt mozgó, rejtőzködő életmódot folytató madarak. Hazánkban az erdei szürkebegy fészkel. Gyakori őszi és tavaszi átvonuló, illetve kisszámú áttelelő.

A magas hegységek sziklakibúvásos élőhelyein költő havasi szürkebegy néhány példánya évről évre Magyarországra érkezik telelni a sziklás hegyvidéki területekre, a kőbányákba, a várakhoz. Budapesten például az Apáthy-szikláknál lehet megfigyelni.

 

Két ázsiai szürkebegyfaj viszont ritka látogatóként tűnik csak fel Európában. 2016 és 2017 őszén és telén szürkebegy-inváziót tapasztaltak Szibériában, ennek köszönhetően Magyarországon, a Szentendrei-szigeten is előkerült egy példány.

Rokona, a most távcső elé került feketetorkú szürkebegy Európa és Ázsia határán, az Ural-hegységben, illetve Kirgizisztán, Kazahsztán és Kína határvidékén, a Tien-san-hegységben költ. Az északi, vonuló állományok Észak-Kazahsztántól, Afganisztánon át Nepálig telelnek. A faj Európában kifejezetten ritka vendég.

A hír hallatára a hazai madármegfigyelők szokás szerint útra keltek, és kedd délelőtt még sikerült megfigyelniük a madarat, ami várhatóan a hó elolvadása után elrepül.


/ hirado.hu és MME nyomán Patrióta;   Vezető kép: Pabar Zoltán/hungarobirds.com /

Kapcsolódó tartalmak