Belföld 

Úgy tűnik, hogy nem akarnak megállni az albérletek árai

Az átlagos albérleti díjak a legtöbb helyen 5-10 ezer forinttal változtak az elmúlt hetekben, a legtöbb esetben felfelé. A vidéki városok közül Sopron a legdrágább, ott átlagosan 105 ezret kérnek havonta a kiadó lakásokért.- írja a hvg.hu

Óriási a kínálat kiadó lakásokból, de a jobb helyen lévőkért nagyon sokat kérnek a tulajdonosok, a tanévkezdésre jócskán megdrágultak az albérletek – írja a Magyar Idők

A fővárosban és több megyeszékhelyen augusztus végén többért kínálták-kínálják a kiadó lakásokat, mint július végén, a felsőoktatási ponthatárok kihirdetésekor – mondta a lapnak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az átlagos albérleti díjak a legtöbb helyen 5-10 ezer forinttal változtak az elmúlt hetekben, a legtöbb esetben felfelé.

Budapesten augusztusban már havi 140 ezer forintért kínálták a kiadó lakásokat. Debrecenben és Szolnokon – ahol a legnagyobb mértékben, egy hónap alatt 9 százalékkal emelkedtek az árak – átlagosan 84 ezer, illetve 70 ezer forintért lehet kiadó lakást találni. Pécsett 75 ezerről 80 ezerre, Miskolcon pedig 50 ezer forintról 53 ezerre nőtt a bérleti díj.

Szegeden 80 ezer, Székesfehérváron és Veszprémben 90 ezer forint az átlagos bérleti díj, e három városban nyáron lényegében nem változtak az árak. Sopronban a júliusi átlagosan 110 ezer helyett 105 ezer forintot kérnek havonta, Győrben pedig 95 ezerről 90 ezer forintra mérséklődött az átlagdíj.

Szakértők a nagy kereslet mellett – elsősorban a fővárosban – a rövid távú lakáskiadás terjedésével magyarázzák az elszálló bérleti díjakat. A Balla Ingatlanirodák szerint a belső kerületekben a lakások több mint fele kiesett, a külső kerületekben pedig felfelé kúsznak az árak. A belvárosban egészen apró garzonokat sem lehet találni 100 ezer forint alatt. A fiatalok szeptemberhez közeledve bármilyen drága ingatlant kivesznek, hogy meg legyen oldva a lakhatásuk, arra számítva, hogy év közben találnak majd olcsóbb albérletet.

(HVG)

Kapcsolódó tartalmak