Kékfény Külföld 

Tüntetőkkel csaptak össze a rendőrök Pakisztánban

A pakisztáni rendőrség mintegy négyezer emberrel elkezdte szombaton felszámolni azt az ülősztrájkot, amellyel egy  párt támogatói csaknem három hete blokkolnak több, a fővárosba, Iszlámábádba vezető főutat – írja az MTI.

A rendőrök éles lőszert nem, de gumibotot, könnygázt és vízágyúkat vetettek be, és összetűztek a mintegy ezer tüntetővel. A demonstrálók kővel dobálták a rendőröket.

Az összecsapásokban kórházi források szerint több mint százan megsebesültek, zömmel rendőrök. Egy sebesült rendőr a kórházban belehalt sérülésébe. A rendőrség több tucat tüntetőt őrizetbe vett.

A hatóságok közben arra utasították a magánkézben lévő tévéadókat, hogy szüntessék be adásukat, mert megsértették a hírközlési szabályokat azzal, hogy élőben közvetítették az ülősztrájk elleni rendőrségi akciót.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a tüntetés más városokra, például Karacsira, Lahorra, Ravalpindire és Pesavarra is átterjedt.

A Tehreek-e-Labaik Ya Rasool Allah nevű párt szóvivője azt mondta, nem mennek el, harcolni fognak.

A szervezet hívei azért tüntetnek, hogy mondjon le Zahid Hamid igazságügyi miniszter

A tüntetők azzal vádolják az igazságügyi tárca vezetőjét, hogy kihagyta az ország választójogi törvényében szereplő esküszövegből az utalást Mohamed prófétára. Hamid időközben közölte, hogy nem szándékos hiba történt, és a mulasztást már helyrehozták.

A miniszter videoüzenetében pedig azzal védekezett, hogy ő is hívő muszlim, aki hitet tesz amellett, hogy „Mohamed volt Isten utolsó prófétája”.

Utolsó figyelmeztetés

A pakisztáni kormány egy héttel ezelőtt utolsó figyelmeztetésként felszólította a tüntetőket, hogy vessenek véget az ülősztrájknak. A tüntetés beszüntetését már korábban elrendelte egy bíróság, a Tehreek-e-Labaik Ya Rasool Allah azonban visszautasított minden felszólítást.

A párt a múlt hónapban meglepetésre a voksok 7,6 százalékát szerezte meg egy időközi választáson Pesavarban. A Tehreek-e-Labaik Ya Rasool Allah az iszlám törvényeknek egy szigorú változatát vezetné be. Azt állítja, az ország választási törvényét azért változtatta meg a parlament, hogy az ahmadi vallási közösség kedvében járjon. Az ahmadik az indiai iszlám vallástudós, Mirza Ghulam Ahmad követőiként muszlimnak tartják magukat, a pakisztáni parlament 1974-es döntése értelmében azonban nem muszlimok, mert felekezetük Mohamedet nem tartja Isten utolsó prófétájának.

Az erőszakba torkolló tömeges ülősztrájk és az a tény, hogy két vallásos párt népszerűsége is jelentősen megnőtt az utóbbi időben, arra utal, hogy a vallásos jobboldal megerősödve várja a jövő évi választást

– jegyezte meg a Reuters.

 

/ mno.hu nyomán Patrióta;   Vezető kép: Aamir Qureshi / AFP /

Kapcsolódó tartalmak