Külföld 

Trump felmondta az atomegyezményt Iránnal – Izrael rakétázta Szíriát

Miután Donald Trump egyoldalúan, a nemzetközi közösség felháborodásának ellenére felmondta az atomegyezményt Iránnal, nyilvánvalóan izraeli lobbiérdekek miatt, Izrael el is kezdte lőni Szíriát.

Kivonul az Egyesült Államok az iráni atomalkuból, jelentette be Donald Trump amerikai elnök magyar idő szerint este nyolc után nem sokkal.

Ha én megígérek valamit, azt be is tartom – mondta Trump a sajtótájékoztatón, szerinte ez a döntése is bizonyítja, hogy az Egyesült Államok nem üres fenyegetéseket tesz.

Mivel Trump korábban már többször hevesen bírálta az Obama-adminisztráció által megkötött atomalkut, sejteni lehetett, hogy az elnök a megállapodás felmondására készül, amikor bejelentette, hogy még a május 12-i határidő előtt napokkal, helyi idő szerint kedden délután sajtótájékoztatót tart. Viszont fontos volt, hogy pontosan mit is jelent be Trump az iráni megállapodás felmondása alatt, visszafordíthatatlannak szánja-e a döntést, és milyen szankciókat léptet újra életbe.

Trump „borzalmas, egyoldalú megállapodásnak” nevezte az atomalkut, ami a mostani, „rothadó formájában” nem tudja megakadályozni az iráni atomfegyver kifejlesztését, ami a célja lenne, nem hozott békét és nem is fog. Azt mondta, hogy szerinte Irán továbbra is uránt dúsított, és az egyezmény esetleges felrúgása esetén nagyon gyorsan elérhetett volna az atomfegyver kifejlesztéséhez. Szerinte az atomalku óta 40 százalékkal nőttek Irán katonai kiadásai, miközben a gazdaság nem teljesít jól.

Trump hivatkozott azokra a dokumentumokra is, amiket Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök mutatott be a hétvégén, szerinte ezek is bizonyították, hogy az iráni rezsim hazudott, és atomfegyver kifejlesztésére törekszik.

Bejelentette, hogy a legszigorúbb gazdasági szankciókat állítják vissza és „bármelyik országot, ami segít Iránnak az atomfegyver kifejlesztésében, szintén keményen szankcionálhatja az Egyesült Államok.” Trump azt nem zárta ki, hogy egy új megállapodást kössenek, új feltételekkel. Ettől korábban Irán elzárkózott.

Macronék sajnálják, Izrael üdvözölte

A világ vezetői sorra reagáltak Trump bejelentésére. Emmanuel Macron francia elnök a Németország, Nagy-Britannia és a saját országa nevében is sajnálatát fejezte ki, de hozzátette, hogy folytatják a munkát, érvényesnek tartják a megállapodást. Barack Obama megfontolatlannak, súlyos hibának minősítette Trump döntését.

Az iráni állami tévében jogtalannak, törvénytelennek nevezték a döntést, ami aláássa a nemzetközi megállapodásokat. Ezzel szemben Netanjahu jelezte, hogy nagyra értékeli és örül Trump döntésének, ahogyan Szaúd-Arábia is üdvözölte a hírt.

Izrael máris rakétázott egyet, de kevés sikerrel

Alig pár órával azután, hogy Donald Trump, amerikai elnök bejelentette , felmondja az iráni atomalkut, Izrael rakétázni kezdte a szíriai kormányerőket, jelentette a Reuters és az AP hírügynökség . A szír állami televízió szerint két rakétát becsapódás előtt, a levegőben kilőtt a védelmi rendszer, azok felrobbanását Damaszkusztól délre lehetett hallani. Az AP egy név nélküli katonai forrásra hivatkozva írja, hogy a támadásnak két civil áldozata van, egy szír házaspár kocsiját érte találat. A célpont egy szíriai katonai támaszpont volt, azonban azt nem találta el egyik lövedék sem.

Trump döntése után a világ vezetői sajnálatukat és egyet nem értésüket fejezték ki, kivéve Szaúd-Arábiát és Izraelt.

Izrael egyébként pár napja megöléssel fenyegette meg Assadot, hogyha nem szakítja meg kapcsolatát Iránnal és továbbra is együttműködnek katonailag.

 

Kapcsolódó tartalmak