Külföld 

Trump alaposan megbolygatta a közel-keleti méhkast

Trump elismerné Jeruzsálemet, mint Izrael fővárosát és az amerikai nagykövetséget is oda költöztetné Tel-Avivból

Donald Trump amerikai elnök kedden telefonon tájékoztatta Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe kívánja áthelyezni az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét – közölte a Palesztin Hatóság. Abbász elnök figyelmeztetett, hogy

“Egy ilyen döntésnek veszélyes következményei lesznek a békefolyamatra, valamint a térség és a világ békéjére, biztonságára és stabilitására.”

– közölte Nabíl Abu Rudeina, Abbász szóvivője.

 

Egy sor EU-tagállam, köztük Németország is, aggályát fejezte ki.

“Jeruzsálem elismerése a zsidó állam fővárosaként az izraeli–palesztin konfliktust nem csillapítja, hanem ismételten felizzítja majd.”

– mondta Sigmar Gabriel német külügyminiszter Brüsszelben.

 

“Törökország megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel, ha Trump Jeruzsálemet ismeri el a zsidó állam fővárosának.”

– jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden Ankarában. A török államfő kijelentéseire válaszul az izraeli külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben leszögezte: Jeruzsálem Izrael fővárosa, akár elfogadja ezt Erdogan, akár nem.

 

“Trump várhatóan szerdán ismét elhalasztja a nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését, de hangsúlyozni fogja, hogy ez a szándéka, és el fogja ismerni a települést Izrael fővárosaként.”

– mondta egy nevét nem vállaló amerikai kormányzati vezető a Reutersnek.

 

/ Magyar Hírlap nyomán Patrióta /

Kapcsolódó tartalmak