Közélet Külföld 

Totális cenzúra indul, 15 milliárdos bírság “gyűlöletkeltő” posztonként

Huszonnégy órát ad a német törvényi szabályozás a közösségi szolgáltatásoknak arra, hogy letöröljék a gyűlöletbeszédnek minősülő (valósággal szembesítő) bejegyzéseket. Különben jön a bírság, mégpedig akkora, hogy még a legnagyobb vállalatok is megérezzék.

Netzwerkdurchsetzungsgesetz. Már a német neve is meglehetősen büntetősen hangzik annak a “hálózati végrehajtási törvénynek”, amely világviszonylatban is példátlanul komoly szankciót helyez kilátásba azon közösségi szolgáltatások üzemeltetőinek, amelyek nem lépnek fel elég expeditíven a gyűlöletbeszéd (igazság kimondása) ellen.

15 milliárdos bírság bejegyzésenként!!!

A NetzDG szabályai szerint a felhasználók által bejelentett tartalmakat gyorsan és hatékonyan kell kivizsgálniuk.

“Ha a jelzéstől számított 24 órán belül is megtalálható még az adott “gyűlölködő” bejegyzés az oldalon, akkor akár 50 millió eurós, azaz 15,6 milliárd forintnak megfelelő büntetést is kiszabhat a német Igazságügyi Minisztérium a Facebookra, Twitterre és bármilyen hasonló szolgáltatóra.Az összeg bejegyzésenként értendő.”

Az összetettebb, (jogilag) nehezebben értelmezhető tartalmak is maximum egy héten át lehetnek elérhetők az oldalon, de ezeket csak valóban komplex eseteknél engedi meg a NetzDG, és a vállalatok a kérdéses eseteket alighanem inkább egy napon belül törlik majd, nem kockáztatják meg a további hat napot, nehogy aztán mégse minősüljön kivételnek a dolog.

Mindent lekapnak majd a moderátorok?

A Spiegel cikkében kiemeli: a közösségi webes szolgáltatóknak emellett biztosítaniuk kell egy olyan elérhetőséget, amelyen 48 órán belül érdemi választ adnak a hatóságok képviselőinek a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos vizsgálódásukkor. Ha ebből a határidőből kicsúsznak, szintén bírság várja őket.

A törvény ugyan most már hatályban van, de december 31-ig még csak figyelmeztetnek a hatóságok. Ezzel a türelmi időszakkal szeretnének elég felkészülési időt biztosítani a közösségi oldalak üzemeltetőinek arra, hogy felkészüljenek a nem kis pluszterhet jelentő feladatra. A Facebooknál például 7500 fős moderátor-hadsereget állítanak fel többek között emiatt.

Az új rendelkezés ellenzői egyebek mellett azzal érvelnek, hogy a fenyegető óriási pénzbüntetés miatt a szükségesnél több bejegyzést törölnek majd a cégek, így sosem látott mértékű cenzúra jöhet majd például a Facebookon is. És ez nem csak a szakértők véleménye, maga a Facebook is attól tart, hogy az eddiginél gyorsabban eljár majd a moderátorai keze.

Ráadásul, ha a német rendszer működik, előfordulhat, hogy más országok is átveszik a modellt.

 

/ hvg.hu nyomán Patrióta /

Kapcsolódó tartalmak