Belföld 

Toroczkai: Vona Gábor megbukott, de a Jobbik él

A Jobbik pártelnöke lemond a mai napon, Toroczkai László kifejtette a véleményét a kialakult helyzetről.

Toroczkai László, aki jelenleg a Jobbik alelnöke, elég markáns üzenetet fogalmazott meg Facebook-posztjában:

“Vona Gábor megbukott, de a Jobbik él. Ha azonban Vona Gábor úgy gondolja, hogy nem végleg bukott meg, s a lemondás is csak látszólagos lesz, azzal kivégzi a Jobbikot.
Egy olyan, egyébként kiváló emberek ezreiből álló parlamenti párt ugyanis, amely három egymást követő választáson sem tud a kormányzás közelébe kerülni, végleg elveszíti az esélyét arra, hogy valaha győzzön, hacsak nem iktatja ki azt az akadályt, amely a növekedését meggátolja…
(Folytatás következik néhány órán belül)”

Vona Gábor benyújtja lemondását

A választás eldőlt, a részvételi arány magas volt, meg kell köszönni mindenkinek, aki elment szavazni, kezdte sajtótájékoztatóját Vona Gábor, miután láthatóvá vált, a Fidesz kétharmad körüli győzelmet aratott. Külön megköszönte azoknak, akik a Jobbikot támogatták, “nem voltak kevesen” – mondta.

Két dolog miatt érdemlik meg a köszönetet Vona szerint: nem ültek fel a hazugság kampánynak, és azért is, mert a kampányt végig tisztességgel és becsülettel csinálták végig.

A kormányváltás célja nem sikerült, ezt a választást a Fidesz nyerte meg, újra megnyerte, mondta Vona. Hogy milyen arányban azt nem láthatjuk, de az jól látható, hogy a Fidesz fogja irányítani Magyarországot. Hogy ki fogja-e tölteni a következő 4 évet azt majd meglátjuk, tette hozzá valamiért, de elismerte a Fidesz győzelmét.

Szoktam tartani a szavamat: benyújtom a lemondásomat, holnap a Jobbik elnöksége összeül, megtervezzük a feladatainkat a jövőre.

– jelentette be Vona, de hozzátette, a számok azt is mutatják, a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, egy jóval magasabb részvétel mellett tudták megőrizni a támogatásukat, ez azt jelenti, hogy százezrekkel többen szavaztak a Jobbikra, mint 2014-ben. “Ezzel egyértelművé tettük, melyik a legerősebb ellenzéki párt” – mondta a Jobbik elnöke.

Vona szerint egyetlen egy párt maradt reményként meg a kormányváltást akaróknak, ez a Jobbik. Minden, ami érdeke az országnak, azt támogatni fogják az országgyűlésben, ami nem az, azt nem, tette hozzá.

A Jobbik elnöke arra a kérdésre, hogy hibásnak érzi-e magát azt felelte,

majd az emberek eldöntik, hogy kit hibáztatnak miért, de azt gondolom, a választás eredménye eléggé egyértelmű.

“NEM A KOORDINÁCIÓN MÚLT EZ A VÁLASZTÁS, HANEM VALAMI EGÉSZEN MÁSON”

Ha én benyújtom a lemondásomat, az elnökségnek ki kell írnia egy tisztújító kongresszust, amin elnököt választanak. Van bennem még politikai tartalék, de majd a kongresszus dönti el, kit akar elnöknek. De a néppártosodási folyamat, amivel növeltük a bázisunkat, ez egyértelművé teszi a jövőnket. Nem tervezek változtatást a választás után.

– mondta. Arra a kérdésre pedig, hogy gratulált-e már Orbán Viktornak, azt felelte,

a sportszerűség azt kívánja, hogy gratuláljak a győztesnek, de ez nem volt egy sportszerű verseny, ezért nem gratuláltam.

Vona egy másik kérdésre azt mondta, ugyanezt a döntést hozná most is, nem léptetne vissza jelölteket. „A koordináció kérdése egy lerágott csont, nem a koordináción múlt ez a választás” – ismételte meg.

A kérdésre, hogy mire számít azok után, hogy Orbán elégtétellel fenyegetett, Vona azt mondta:

Hát biztos, hogy parázs lesz ez a viszony, egy dolgot mondhatok, akár lesz kétharmad, akár nem, azokért az értékekért ki fogunk állni, amiket itt említette. Bennünket megfélemlíteni megvásárolni eddig sem tudott a Fidesz, és ezután sem fog.

A kérdésre, hogy szerinte lesz-e enyhülés a Fidesz politikájában, Vona azt mondta:

Eddig semmilyen jelét nem láttam enyhülésnek, akkor lett volna enyhülés, ha a Jobbik nyerte volna a választást. Az újabb győzelem még arrogánsabbá és agresszívebbé fogja tenni a hatalmat.

/Index nyomán Patriota.info/

Kapcsolódó tartalmak