Belföld 

Titkolja a Fidesz, hogy mennyibe került a gazdag migránsok letelepítése

Továbbra is titkolja az állam, mennyit fizetett azoknak a zömmel offshore cégeknek, amelyek részt vettek az úgynevezett letelepedési kötvények értékesítésében. Idén 445 millió eurónyi kötvény jár le, vagyis decemberben 145 milliárd forintot kell visszafizetnie a magyar államnak.

Válasz helyett mellébeszélt Varga Mihály pénzügyminiszter, amikor a letelepedési kötvényről kérdezték.

Mellár Tamás párbeszédes képviselő azon írásbeli kérdésére, miszerint mekkora összeget és hány darab lejárt futamidejű letelepedési államkötvény után fizetett eddig vissza az állam, a címzett Varga Mihály pénzügyminiszter helyett Tállai András parlamenti államtitkár kitérő választ adott.

A miniszterhelyettes válaszában azt írta, miután a magyar állampapírok a hitelminősítőknél befektetésre ajánlott kategóriába kerültek, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) úgy döntött, lezárja a letelepedési kötvények értékesítését, és a piacról, valamint a lakosságtól von be inkább forrásokat az állam finanszírozására.

A párbeszédes képviselő ezekre a kérdésekre próbált választ kapni: 

  • Mekkora hozammal növelt összeget fizettek vissza ezidáig az úgynevezett letelepedési kötvények után?
  • Ebből az összegből mekkora értékű a hozam összege?
  • 2019-ben és a további esztendőkben mekkora összeget kell visszafizetni éves szinten?
  • A kibocsátott letelepedési kötvények után befolyt összeg mekkora hányadát jelentette a 2012. évi mértékének?

Dugdossák, de ott van

Az ÁKK honlapján nehezen, de meg lehet találni azt a táblázatot, amely tartalmazza a letelepedési kötvények adatait is. Ebből kiderül, hogy az idén és a következő években mekkora állomány jár le, a tavaly lejárt állományt azonban már nem tartalmazza az adatsor. A kötvények lejártakor az állam a közvetítő cégeknek fizeti ki a névértéket – ezek diszkont kötvények, vagyis a futamidő elején a névértéknél alacsonyabb áron vásárolhatják meg a befektetők. A közvetítő cégek adják végül vissza a lejárt kötvények árát a vásárlóknak, tehát úgy telepített le a Fidesz-kormány migránsokat, hogy a végén még mi fizetünk nekik. Természetesen vannak, akik jól jártak, ezek pedig a kötvényeket intéző cégek, amiknek hátterében több kormánypárti politikus is felsejlett.

Letelepedési kötvény: minden migráns után 1 millió Rogán ügyvédjének!?

Már Pintér szerint is nemzetbiztonsági kockázat a kötvény-biznisz

20.000 migráns: ennyit telepített be a Fidesz a kötvénnyel

 

/Napi nyomán Patrióta/

 

Kapcsolódó tartalmak