Belföld Kékfény 

Terézvárosi ingatlanmutyi: leporolják az aktákat

Február 7-én, 9-én és 28-án tárgyalja másodfokon a terézvárosi ingatlanpanama-pert a Fővárosi Ítélőtábla, a Fővárosi Főügyészség pedig további paloták ügyében porolta le az aktákat –  irta a Magyar Nemzet.

 

A bíróság és az ügyészség elküldte az önkormányzatnak a dokumentumokat a csaknem másfél évtizede zajlott botrányos privatizáció végrehajtóinak „elszámoltatásáról”. Ezután az Andrássy út 47., illetve 3. szám alatti paloták 2004-es, áron aluli privatizációja miatt jogerős ítélet születhet a volt MSZP-s alpolgármester, Fürst György és társai ügyében. A tizenkét vádlottat – akik valamennyien Terézváros szocialista és SZDSZ-es önkormányzati képviselői voltak – csaknem egy éve hűtlen kezelés vádjában találta bűnösnek a Fővárosi Törvényszék.

A két műemléki ingatlan versenyeztetés nélküli eladásának megszavazásával a nem jogerős ítélet szerint különösen nagy vagyoni hátrányt, együttesen több mint 351 millió forint kárt okoztak.

 

“Elszámoltatás”: szokatlanul enyhe büntetéseket szabtak ki

Fürst (Rolls-Royce-os) György, aki vagyongazdálkodásért felelős alpolgármesterként nemcsak a vádban szereplő két épület, hanem további sok tucat értékes műemléki ingatlan, palota és egyéb építmény pályázaton kívüli eladásának előterjesztője volt, csak két év szabadságvesztést kapott, ráadásul nem is kellett börtönbe vonulnia, mivel öt év próbaidőre felfüggesztve kapta. Kiróttak rá még 70 millió forint pénzbüntetést is. A vádlottaknak csaknem 131 millió forint kártérítést, valamint annak kamatait, 2004-ig visszamenőleg kell fizetniük Terézvárosnak.

Minden más tekintetben a többi MSZP-s, SZDSZ-es vádlott egyelőre megúszta jóval kisebb mértékű, felfüggesztett börtönbüntetéssel. A védők és a vádlottak felmentésért, az ügyész súlyosbításért, letöltendő börtönbüntetések kiszabásáért és nagyobb vagyoni hátrány megállapításáért fellebbeztek.

Gila Pál ügyvéd is meglepődött azon, hogy a hosszúra nyúlt történetnek nincs vége. A Fővárosi Főügyészség a korábban egyszer már elrendelt, majd évekkel ezelőtt megszüntetett, később részben mégis újraindított nyomozásoknál a már megkezdett eljárások folytatását rendelte el hét ingatlan tekintetében. Ezek között találhatók az Andrássy út 21., 23., 35. és 45. szám alatti paloták, ahogyan a városrész szintén frekventált pontjain, az Anker köz 1–3., a Liszt Ferenc tér 7. és az Oktogon 4. szám alatt található, ugyancsak műemléki ingatlanok. Ibolya Tibor főügyésznek az önkormányzat számára küldött indoklása szerint az említett paloták eladása ügyében a most másodfokon folytatódó büntetőeljárásban vetődtek föl új bizonyítékok.

A 2002 és 2010 közötti MSZP–SZDSZ-időkben összességében sok tucat palotát és egyéb épületet vertek dobra. Terézváros jelenlegi kormánypárti vezetésének becslése szerint az elődeik által okozott kár elérheti a több milliárd forintot is. Hassay Zsófia (Fidesz–KDNP) polgármester elmondta: pályázaton értékesítették a polgári peres eljárásban visszakapott két épületet, az Andrássy út 21. és 47. szám alatti palotát. – Úgy jutottunk több száz millió forint bevételhez, hogy kifizettük a bennlakó bérlőket is – emelte ki az MNO kérdésére.

 

 

/ mno.hu nyomán Patrióta /

Kapcsolódó tartalmak