Bevetési Irány Kékfény Külföld 

Tálib droglaborokat bombáztak az amerikaiak

Az amerikai légierő droglaborokat bombázott Afganisztánban. A tálibok állítják, hogy ott nem állítanak elő kábítószert, ahol az amerikaiak lecsaptak. Sok civil veszthette életét a támadásban.

 

“Az Egyesült Államok légiereje hétfőre virradóra kábítószerek gyártására használt laboratóriumokat bombázott Afganisztánban. A radikális iszlamista tálibok elleni műveleteket most először terjesztették ki a droggyárakra .”

– jelentette be John Nicholson tábornok, a dél-ázsiai országban állomásozó amerikai erők főparancsnoka.

Nicholson az afgán vezérkari főnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a déli fekvésű Hilmend tartományban az afgán hadsereggel közösen kivitelezett művelet a tálibok pénzügyi bevételi forrásait célozta Donald Trump amerikai elnök augusztusban meghirdetett új afganisztáni stratégiájának részeként.

 

A droglaborok bombázásáról felvételt is közzétettek (Forrás: )

 

Hilmend az iszlamista lázadók fellegváraként az afganisztáni máktermesztés központja, amely 80-90 százalékát adja a világszerte előállított ópiumnak.

A tálibok nemcsak megadóztatják a máktermesztést, de a kábítószer-csempészetből is kiveszik a részüket, ami eltérő becslések szerint körülbelül évi 400 millió dolláros bevételhez juttatja őket. Úgy tudni, újabban a drogelőállításba is beszálltak.

 

A tábornok szerint a tálibok egyre inkább bűnszervezetként kezdenek működni.”Azért harcolnak, hogy továbbra is bevételhez juthassanak a kábítószer-kereskedelemből, illetve más bűncselekményekből” – tette hozzá.

Kari Juszuf Ahmadi, a tálibok szóvivője cáfolta, hogy a Nicholson által említett térségekben drogtermelés folyna. Állítása szerint az Egyesült Államok így próbálja elrejteni, hogy valójában polgári személyek ellen hajtott végre légicsapásokat.

Hilmend tartomány egy névtelenséget kérő tisztségviselője elmondta:

“A bombázásoknak feltehetőleg civilek is áldozatul estek. A legtöbben, akik ilyen gyárakban dolgoznak, civilek”

/ hvg.hu nyomán Patrióta /

Kapcsolódó tartalmak