Határtalan 

Szijjártó bekérette a román nagykövetet – még Gyurcsánynak is sok volt

Szijjártó Péter péntek délelőtt tartott a román miniszterelnök magyarellenes kijelentéseinek ügyében sajtótájékoztatót. A külgazdasági és külügyminiszter teljes mértékben elfogadhatatlannak, az európai értékekhez és a 21. századhoz méltatlannak tartja Tudose magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos nyilatkozatát, és közölte, hogy az ügy miatt pénteken reggel a Külügyminisztériumba rendelték Románia budapesti nagykövetét – tudósított az MTI.

Szijjártó szerint a Románia területén élő magyar nemzeti közösség érdekében a magyar kormány mindig a kölcsönös tisztelet talajára kívánta építeni a magyar-román kétoldalú kapcsolatokat, ami az éppen aktuális román kormányok tekintetében, hol több, hol kevesebb viszonzással és kölcsönösséggel párosult.

Szijjártó szerint vitathatatlan, hogy Románia jelenlegi miniszterelnökének nyilatkozata, amikor “egy nemzeti közösséget, annak képviselőit gyakorlatilag kivégzéssel fenyegetett meg, teljes mértékben elfogadhatatlan, Európához, az európai értékekhez, a 21. századhoz teljes mértékben méltatlan”. Természetesnek evidensnek és vitán felül állónak gondolják, hogy Románia kormányának, miniszterelnökének ezt a helyzetet minél előbb rendeznie kell.

Pénteken reggel a Külügyminisztériumba rendelték Románia budapesti nagykövetét, és a “miniszter-helyettes világossá tette számára” a magyar kormány álláspontját, a nagykövet pedig “nyelvtani magyarázatot” próbált adni a kijelentésre.

Reakciók

ha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak akik kitették azt. A székelyek autonómiájáról szó sem lehet – hangzott a magyarellenes kirohanás.

A Fidesz akkor megbocsáthatatlannak és primitívnek nevezte a kijelentést, de még az LMP is azt reagálta, hogy román miniszterelnök nemcsak az erdélyi magyarságot támadta, hanem a teljes magyarságot és az alapvető európai értékeket. Az RMDSZ bocsánatkérést követelt, és a nyilatkozat visszavonását.

Az erdélyi HVIM közleményében azt írja, hogy a történet tanulsága, hogy legalább tudjuk, hogy a román vezetők nem riadnának el egy esetleges népirtástól, ahogy elődeik sem riadtak el. Csak a megfelelő pillanatra várnak …

Még Gyurcsánynak is sok volt

Gyurcsány Ferenc is reagált már a román miniszterelnök kijelentésére, azt mondta, barbár, embertelen mondatról van szó. “Gyilkos gondolat nem való egy miniszterelnök szájába. Mert tudnia kell, hogy a gyilkos gondolat gyilkos tetteteket szülhet. És ez akkor a román miniszterelnök felelőssége is lesz. A magyar kormány a legkeményebb hangon követelje a román miniszterelnök bocsánatkérését” – közölte.

/Index nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak