Belföld Betolakodók 

Szigorított határzár: minden migránst visszatoloncolnak?!

Mostantól mindenkinek a tranzitzónában kell megvárnia a menedékkérelme jogerős elbírálását, még azoknak is, akik közben valamelyik befogadó-állomáson vannak.

Kedden életbe lép a kormánypárti többség által elfogadott „megerősített jogi határzár”, amelynek értelmében a menedékkérőknek a határon lévő tranzitzónában kell kivárniuk kérelmük jogerős elbírálását.

A kormány javaslatára elfogadott törvénymódosítás szerint a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben” kizárólag személyesen, a határon lévő tranzitzónákban lehet menedékjogi kérelmet benyújtani. A tranzitzónát a kérelem jogerős elbírálásáig csak kifelé, vagyis a most meglévő tranzitzónák esetében Szerbia felé lehet elhagyni.

Azokat a 14-18 év közötti külföldi gyermekeket, akik kísérő nélkül érkeznek, szintén a tranzitzónában helyezik el a menekülteljárás idejére. A 14 év alatti, kísérő nélküli kiskorúak esetén továbbra is biztosított a gyermekvédelmi intézményi elhelyezés.

A Belügyminisztérium szombaton azt közölte, a rendőrség, a honvédség és a bevándorlási hivatal felkészült a megerősített jogi határzár életbe lépésére. A röszkei és a tompai tranzitzónában összesen 324 konténert telepítettek, bővítésük folyamatban van, ugyanis a befogadó-állomásokról is a határra szállítják a migráncsokat.

[wpdevart_like_box profile_id=”patriota.info” connections=”show” width=”460″ height=”200″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”en_US”]

/MTI nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak