Bevetési Irány Kékfény Külföld 

Szélsőbalos terroristákat fogtak el Görögországban

Kilenc feltételezett szélsőségest állított elő a görög terrorelhárítás kedden egy athéni rajtaütés során; az átkutatott lakásokban pokolgép készítéséhez használatos vegyi anyagokat és felszerelést találtak.

 

A rendőrség közölte, hogy egységei a hajnali műveletek során három lakást fésültek át Athén központjában, és nyolc férfit, illetve egy nőt vettek őrizetbe. Török állampolgárok, és azzal gyanúsítják őket, hogy kapcsolatban állnak egy Törökországban betiltott szélsőbaloldali fegyveres csoporttal, a Forradalmi Népi Felszabadítási Párt/Fronttal (DHKP/C).

A török hatóságok szerint a szélsőbaloldali ideológiát követő szervezet tagjai több támadást és öngyilkos merényletet követettek el az elmúlt években, többségüket Isztambulban és Ankarában. A csoportot Törökországon kívül az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetként tartja nyilván.

Recep Tayyip Erdogan török elnök december 7-én kétnapos látogatásra érkezik Görögországba. Legutóbb hatvanöt éve kereste fel török államfő a szomszédos országot. A látogatást Törökország kezdeményezte annak érdekében, hogy Ankara és Athén kapcsolatai magasabb szintre emelkedjenek. A történelmileg hagyományosan egymással szemben álló két szomszédos ország viszonya jelentősen romlott azután, hogy a görög igazságszolgáltatás az év elején megtagadta azoknak a török katonáknak a kiadását, akik a tavaly júliusi puccskísérlet kudarcát követően menekültek helikopterrel Görögországba.

 

/ PS nyomán Patrióta;   Vezető kép: DHKC gerillák a Twitterről /

Kapcsolódó tartalmak