Határtalan Kékfény 

Székely vezetők petíciót indítottak a román fenyegetés elítélésére

Nyilatkozatot adott ki a Székely Nemzeti Tanács és több székely tanács vezetősége a román miniszterelnök köteles beszéde miatt és petíciót is indítottak.

 

Hét közepén Mihai Tudose román miniszerelnök egy interjúban azt mondta a magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatban, hogy már a korábbi a zászlóállítási kísérletkor is világossá tette, hogy “ha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak akik kitették azt. A székelyek autonómiájáról szó sem lehet.”

 

>>ITT ÍRHATJA ALÁ A PETÍCIÓT<<

 

A fenyegetést a magyar külügy, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és valamennyi párt egyöntetűen elítélte, a HVIM ezek mellett meghirdette a székely zászló hadművelet nevű akciósorozatot is. Az alfahír szerkesztőségéhez vasárnap este a következő nyilatkozatot juttatta el a Magyarok Világszövetségének sajtóosztálya:

 

NYILATKOZAT

Mi, mint a települési székely tanácsok, a Székely Nemzeti Tanács középviseletre felhatalmazott tisztségviselők, küldöttek és székely magánemberek a Székely Nép védelmében a következő nyilatkozatot tesszük:

1. A nemzetközi jog a népcsoportok – így a székely nép – léthez való jogát, mint alapvető kollektív jogot szavatolja. A léthez való jog magába foglalja a népcsoportok jogát a létüket érintő fenyegetések és az identitásuk védelméhez.

2. Románia kormányfőjének, a romániai végrehajtó hatalom legfőbb képviselőjének a 2018. január 10-én tett nyilvános kijelentése, miszerint: „Ha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak, akik kitették azt. A székelyek autonómiájáról szó se lehet” – kimeríti a népirtás elkövetésének szándékát, így súlyos lelki sérelem elkövetését jelenti egy népcsoport, jelen esetben a székely nép ellen.

3. A népirtási szándékot, egy népcsoport elleni felbujtást a nemzetközi jog bűncselekménynek minősíti, és az elkövetője felelősségre vonható függetlenül attól, hogy kormányfő vagy sem.

4. Az államelnök és az egész román politikai osztály cinkos hallgatása, azt jelzi, hogy a miniszterelnök csak kimondta azt, ami ma állampolitika Romániában.

5. A Székely Népnek, mint Székelyföld őshonos népének, a népeket megillető önrendelkezési jog birtokosának joga van az önvédelemhez, identitásának megőrzéséhez.

6. Románia az Európai Unió tagja, miniszterelnöke Romániát képviseli. Kijelentése nemcsak gyűlöletbeszéd, de népirtásra való uszítás: ez már nemcsak a magyar-román viszony ügye, és megoldásához nem elég a bocsánatkérés.

7. Mihai Tudose kormányfőnek a székelyek tömeges akasztását kilátásba helyező nyilatkozata miatt azonnali hatállyal le kell mondania!

8. Mindezek okán kérjük a Székely Nemzeti Tanács rendkívüli ülésének összehívását, az elkövetett jogsérelem megvitatása, és a megfelelő intézkedések megtétele érdekében.

9. Ezúton szólítjuk Székelyföld lakóit, civil szervezeteit és minden székely és magyar embert bárhol is éljen a világon, hogy aláírásukkal fejezzék ki egyetértésüket a jelen nyilatkozatban foglaltakkal!

 

kelt Székelyföldön, 2018. január 13-án.

Aláírók: Benkő Emőke, az SZNT ÁB-nak tagja, alelnök

Bíró Levente, Kézdiszék Székely Tanácsának alelnöke

Borsos Géza, az SZNT ÁB-nak tagja, alelnök

Korpos Levente, Gyergyószék Székely Tanácsának elnöke

Székely Levente, Gyergyócsomafalva Székely Tanácsának elnöke

dr. Ambrus Ágnes, a BBTE kézdivásárhelyi tagozatának nyugalmazott oktatója

 

 >>ITT ÍRHATJA ALÁ A PETÍCIÓT<<

 

Kapcsolódó cikkek:

>>A román kormányfő a székelyek fellógatásáról beszélt

>>Az erdélyi HVIM közleménye a székelyek fellógatásával kapcsolatban

>>Székely zászló hadművelet – akciósorozatot hirdet a HVIM

>>A román külügy kiakadt a HVIM akcióján és bekérette a magyar nagykövetet

 

/ alfahír nyomán Patrióta /

Kapcsolódó tartalmak