Belföld 

Számos csalásgyanús eset van választásokon

Bár a beérkezett adatok alapján nem ezen múlt a Fidesz győzelme, mégis vannak olyan eredmények, amelyek kérdéseket vetnek fel. Számos jobbikos szavazat került például kamupártokhoz…

Több olyan körzet is van a Valasztas.hu adatai szerint, ahol nagyon magas lett az érvénytelen szavazatok száma.
Egy baranyai szavazókörben például furcsamód AZ ÖSSZES LISTÁS SZAVAZAT ÉRVÉNYTELEN LETT, AMIT NEM A FIDESZRE ADTAK LE.

Bogdása szavazókörben az egyéni szavazatoknál 41 voks látszik az ellenzéki pártoknál, a listás szavazatoknál pedig nulla. Életszerűtlennek tűnik, hogy 41 ember egyéniben ellenzéki jelölt neve mellé ikszelt, majd ők mindannyian a listás szavazatuknál érvénytelenül szavaztak. Az látszik viszont, hogy ebben a körzetben nincs is olyan ellenzéki szavazó, aki ne adott volna listára érvénytelen szavazatot. Ide kattintva láthatja a választás.hu összes adatát ebből a szavazókörből.

Egy olvasónk szerint az lehet a magyarázat erre a jelenségre, hogy “Bogdásán 25-tel több listás szavazat volt az urnában mint a névjegyzék alapján megjelentek száma. Ilyen esetben a törvény szerint a többletet minden pártlistáról le kell vonni, tehát mindenkitől 25-öt. Mivel egyéniben egyik ellenzéki jelölt sem ért el 25 szavazatot, ezért valószínűleg a listán sem kapott egyik ellenzéki párt sem 25-öt, így ha levonjuk a többletet, minden ellenzéki párt nullán áll meg. Ez persze felveti azt a kérdést hogy miként keletkezhetett a többlet.

A legvalószínűbb indok hogy véletlenül vagy szándékosan 2 listás és 0 egyéni szavazólapot adtak ki a bizottság tagjai 25 választópolgárnak.”

A Nógrád megye második választókörzetének dejtári szavazókörében pedig hihetetlenül magas lett a pártlistás szavazatok között az érvénytelen: az összes voks 35%-a érvénytelen lett.

Szintén a választásokon megszokottnál jóval magasabb az érvénytelen szavazatok aránya a budapesti második kerület 044-es szavazókörében, ahol a listás szavazatok közel 11%-a (84 szavazat a 787-ből) érvénytelen volt idén. Az egyéniben a szokásos arány, kevesebb, mint 1% (2 szavazat) volt érvénytelen.
A baranyai Pécsudvard 001-es körzet is hasonlóképp járt: 173 érvénytelen szavazat született 338 érvényes mellett.
Egy kaposfői szavazókörben a 396 listás szavazatból 89 érvénytelen (22%).
Szokolya település 01-es szavazókörében egyéniben mindössze 7 érvénytelen szavazat lett, listán viszont már 57-en szavaztak érvénytelenül a Választás.hu szerint.
A biatorbágyi 002.számú szavazókörben a listás szavazatok 25%-a érvénytelen (192 db), ez az LMP-s Szél Bernadett körzete. Az egész körzetben volt 615 érvénytelen szavazat, abból 192 csak ebből a körből.
Ennek a szavazókörnek még egy furcsaságát a listás szavazatok adják: míg a fideszes jelölt egyéniben 392 szavazatot kapott és a párt 365-öt – bár ez a 10 százalkos eltérés is furcsa –, addig Szél 233 szavazata mellett az LMP csak 53 szavazatot kapott, de még az őt támogató DK és MSZP is csak 47-et.

TEHÁT AZ SZÉLRE SZAVAZÓK LISTÁN NEM VOKSOLTAK AZ ELLENZÉKRE VAGY ÉPP EZEK A SZAVAZATOK VALAMIÉRT ÉRVÉNYTELENNEK BIZONYULTAK.
(A jobbikos jelölt egyéniben 84, listán 87 szavazatot szerzett, tehát oda sem kerülhettek a Szélre voksolók listás szavazatai.)

Szintén furcsa eset egy bajai szavazókörben látszik, ahol a Választás.hu adatai szerint az MSZP-PÁRBESZÉD JELÖLTJE EGYÉNIBEN 159 SZAVAZATOT KAPOTT, MÍG A LISTÁJA NULLÁT, a Fidesz lista pedig közel száz szavazattal többet kapott, mint a fideszes egyéni jelölt. Természetesen előfordulhat, hogy valaki egyéniben az MSZP-P-re szavazott, listára pedig nem, de ilyen nagy számban legalábbis furcsának tűnik. A Pécsi Stopnak egy ember határozottan állította, hogy az MSZP-re szavazott.

Természetesen technikai hiba is állhat az eredmény hátterében, a Nemzeti Választási Irodától megkérdezzük, ez hogy történhetett, és frissítjük majd cikkünket.

Az biztos, hogy a 10-20-30%-os érvénytelen szavazati arány nagyon magas. Összehasonlításképpen: a 2014-es választásokon 4 millió 920 ezer ember vett részt, közülük 64 ezren érvénytelenül szavaztak a listán. Ez a szavazáson résztvevők 1,3 százaléka volt.

Sárospatakon a 007. választókörzetben például a Választás.hu adatai szerint a Jobbik 0 listás szavazatot kapott, a Netpárt viszont 122-t. Ez azért is érdekes, mert többen állítják Mikola Gergelynek, a helyi jobbikos képviselő-jelöltnek, hogy

NEM ÉRTIK AZ EREDMÉNYT, MERT ŐK A LISTÁS SZAVAZÁSON BIZTOSAN A JOBBIKRA SZAVAZTAK, ÍGY LEHETETLEN, HOGY NULLA SZAVAZAT LEGYEN MOST A JOBBIK MELLETT.

A Jobbik közleményben közölte, hogy újraszámolást kérő beadványokat készít, és felszólította a Nemzeti Választási Irodát, hogy vizsgálják ki a választási csalások gyanújával kapcsolatos összes bejelentést.

a voksolási folyamat során több tisztázatlan eset történt: elromlott választási szoftver, kérdéses módon hullámzó részvételi arány, az átjelentkezők voksainak ellenőrzésével kapcsolatos visszás körülmények, az ellenzéki szavazatok feltételezhető „kreatív könyvelése” (példának okáért Budapest 2-es választókerületének 4. szavazókörében a Jobbikra a jegyzőkönyv alapján leadott listás szavazatokat a Netpárt neve mellé kerültek elszámolásra) rendszerszintű hibák és visszaélés gyanúját vethetik fel.

/Index nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak