Betolakodók Külföld 

Svédországban maradt a bevándorláspárti hazaáruló párt, de nehezen tud majd kormányt alakítani

A bevándorlásellenes hazafias párt viszont harmadik és sokat erősödött.

A svédországi parlamenti választások eredményének 96 százalékos feldolgozottsága alapján a kisebbségben kormányzó Szociáldemokrata Párt kapta a legtöbb szavazatot.

STEFAN LÖFVEN KORMÁNYFŐ PÁRTJA AZONBAN VESZÍTETT NÉPSZERŰSÉGÉBŐL, TÖRTÉNELMI MÉLYPONTRA KERÜLT, TÖBB MINT SZÁZ ÉVE NEM ÉRT EL ILYEN ROSSZ EREDMÉNYT.

Az 1889-ben alapított pártnak csak működése első éveiben, és legutoljára az 1911-es választáson volt ilyen alacsony a támogatottsága.

Csökkent a kormánykoalícióban részt vevő Zöld Párt és az ellenzék fő erejét alkotó Mérsékelt Párt támogatottsága is. A jobboldali ellenzéki blokkon belüli kisebb pártok, így a Kereszténydemokrata Párt és a Centrum Párt több szavazatot kapott, mint a négy évvel ezelőtti választáson. Ugyanez igaz a Baloldal Pártra is, amely eddig ellenzékből támogatta a kisebbségi kormányt.

A BEVÁNDORLÁSELLENES SVÉD DEMOKRATÁK NÉGY ÉVE 12,9 SZÁZALÉKOT KAPTAK, MOST 4,6 SZÁZALÉKKAL TOVÁBB NÖVELTÉK EREJÜKET.

Ugyan voltak olyan előrejelzések, amelyek szerint ez a párt lesz a második legnagyobb erő a svéd parlamentben, de ezt nem sikerült elérniük.

A választási eredmények alapján nehéz lesz az újabb kormányalakítás Svédországban. A Svéd Demokratákkal egyik politikai erő sem akar együttműködni. A baloldali és a jobboldali blokk is csak kisebbségi kormányt tud alakítani.

A svéd politikában nincs hagyománya a nagykoalíciónak, most pedig különösen nem várható ez a megoldás, hiszen ez ellenzékben tovább erősítené a Svéd Demokratákat.

A választáson Svédországot 2014 óta kisebbségben kormányozta a Szociáldemokrata Párt és a Zöld Párt. A kormányt kívülről támogatta  a szélsőbaloldali Baloldali Párt. Az ellenzéket a Mérsékelt Párt körüli jobbközép szövetség (Centrum Párt, Kereszténydemokraták és Liberálisok) alkották. Jelenleg így néznek ki a két blokk és a Svéd Demokraták közötti erőviszonyok.

/Index nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak