Betolakodók Kékfény Külföld 

Svédország nem toloncolhat ki egy potenciális terroristát, mert otthon bántanák szegénykét

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) nem engedélyezi Svédországnak, hogy kitoloncoljon egy, a skandináv állam hatóságai által az ország biztonságára nézve veszélyesnek tartott marokkói migránst hazájába – jelentette kedden a TT svéd hírügynökség.

 

A marokkói állampolgár 2005-ben kapott tartózkodási engedélyt Svédországban.

2016-ban a svéd titkosszolgálat (SAPO) figyelmeztetett: a férfi veszélyt jelent az állam biztonságára.

 

Idővel a bevándorlási hivatal kitoloncolásáról határozott, ezt a döntést később a migrációs ügyekben illetékes svéd törvényszék is fenntartotta.

A Marokkóból származó férfi a svéd hatóságok döntése ellen panasszal élt a strasbourgi székhelyű bíróság előtt. Arra hivatkozott, hogy:

Miután potenciális terroristának bélyegezték őt Svédországban, hazájába visszatérve megkínozhatják és börtönbe vethetik.

 

A svéd hatóságok viszont azzal érveltek, hogy az emberi jogok helyzete Marokkóban az utóbbi években lényegesen javult, ezért az észak-afrikai országból származó migránsok hazatoloncolása nem jelent veszélyt számukra.

Az EJEB ítéletében nem osztotta a svéd álláspontot, és megállapította, hogy Svédország megsértette a férfi kitoloncolására vonatkozó korábbi döntésével az emberi jogok európai egyezményének 3. cikkelyét, mivel nem zárható ki az embertelen bánásmód és a kínzás veszélye Marokkóban. Az EJEB döntése ellen nincs helye fellebbezésnek.

 

/ Origo nyomán Patrióta /

 

Kapcsolódó tartalmak