Belföld Betolakodók Extra Kékfény 

Sötét lelkű tolvaj gyalázta meg egy hős vadászpilóta sírját

Ismét meggyalázták Vitéz Szentgyörgyi Dezső, a Magyar Királyi Honvéd Légierő legendás vadászpilótájának Farkasréti temetőbeli sírját: míg korábban egy bronz Il-18-ast loptak le a sírkő tetejéről, idén augusztusban a helyette odakerült márvány Bf 109-es vadászrepülőgépet vitték el – derült ki B. Stenge Csaba Facebook-bejegyzéséből.

Kép forrása: B. Stenge Csaba hadtörténész munkái facebook oldal

A hadtörténész egy, a Szentgyörgyi család által hétfőn készített fotót tett közzé a megrongált sírhelyről, valamint a még 2011. október 28-án, a sírkő márvány részének átadásakor készített saját képeit is feltöltötte.

 

 

„Azért csatolok több, különböző szögből készült képet a márvány Messerschmittről, hogy jól azonosítható legyen”

 

Írta, és mindenkit arra kért, ossza meg Facebook-oldalán a bejegyzését, hogy minél többen lássák a repülőgépet, hátha felbukkan valahol.

 

Minél több emberhez eljut a hír, annál nagyobb az esély arra, hogy valaki tud valamilyen használható információval szolgálni”

 

Hangsúlyozta B. Stenge Csaba, aki abban bízik, ha nagy nyilvánosságot kap az eset, a sírrongáló biztos nem tudja majd eladni a márvány vadászrepülőt.

 

Vitéz Szentgyörgyi Dezső, a Magyar Királyi Honvéd Légierő legeredményesebb vadászpilótája 1915. január 6-án született Kőkúton. Tizennyolc évesen vonult be a légierőhöz, a honvédesküt 1933. szeptember 3-án tette le. Szolgálata során 29 igazolt győzelmet ért el. 1957-től a Malévnál lett pilóta. A Malév koppenhágai járatának katasztrófája során repülőhalált halt az Iljusin Il–18V típusú, HA-MOC lajstromjelű repülőgéppel.

 

 

Magyar Nemzet Online nyomán Görgey Artúr, Patrióta.info

 

 

Kapcsolódó tartalmak