Határtalan Külföld 

Robert Fico felajánlotta lemondását, de…

Az úgynevezett Szlovákia miniszterelnöke kész lemondani, erről már az államfőt is tájékoztatta, de visszavonulását három feltételhez köt.

 

Robert Fico sajtótájékoztatóján közölte: azt kérte Andrej Kiskától, hogy köztársasági elnökként a választásokon győztes Smer jelöltjét nevezze ki új kormányfőnek, fogadja el az új kormány összetételét, illetve szavatolja a hárompárti koalíció további működését.

A súlyos politikai válságot Szlovákiában a február derekán meggyilkolt Ján Kuciak ügye váltotta ki. Az oknyomozó újságíró halála előtti utolsó cikkében az olasz maffia és szlovák kormányzati politikusok összefonódásáról írt.

– Akkora politikai földrengést okoztak Szlovákiában, hogy egy előrehozott választás a pártok támogatottságában is rendkívül nagy változásokat hozhat – mondta Gál Zsolt elemző, a Comenius University Bratislava munkatársa.

Hétfőn lemondott a szlovák belügyminiszter, és most már nem kizárt a kormányfő távozása sem. Sőt Pozsonyban nyílt titokként kezelik, hogy utódja Peter Pellegrini eddigi kormányfő-helyettes lesz.


 

/ EuroNews nyomán Patrióta /

Kapcsolódó tartalmak