Bevetési Irány Közélet Külföld 

Putyin rakétaügyben üzent Trumpnak

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint országa azonnal és szimmetrikus módon fog reagálni, ha az Egyesült Államok felmondja a szárazföldi állomásoztatású rövid és közepes hatótávolságú rakéták felszámolásáról megkötött (INF) szerződést, írja az MTI. Az orosz elnök erről csütörtökön Szocsiban, a Valdaj vitaklub tanácskozásán beszélt.

Putyin elmondta, hogy Oroszország kész új nukleáris és nem nukleáris fegyvereket kifejleszteni arra válaszul, ha más államok is így tennének. Szerinte az USA nem nagyon teljesíti a fegyver-plutónium újrahasznosításáról és a vegyi leszerelésről megkötött megállapodásokban vállaltakat.

Washington 2014 óta gyakorlatilag nem vesz részt a békés célú kétoldalú nukleáris együttműködésben.

Putyin nem csak a rakétákról, hanem arról is, hogy az Egyesült Államok nyíltan arra törekszik, hogy Oroszországot kiszorítsa az európai energiapiacról és megnyissa az utat saját drága cseppfolyósított földgázának (LNG) exportja előtt.

Bírálta az Amerikában jelenleg tartó oroszellenes kampányt, de úgy gondolja, hogy a kétoldalú viszony problémái megoldhatók. Még Donald Trumpot is megvédte, aki csak azért kiszámíthatatlan, mert nem hagyják betartani a választási ígéreteit.

A katalóniai és a kurdisztáni függetlenségi népszavazásról is beszélt. A felállt helyzet az EU hibálya, mert az USA-nak kedvezve feltétel nélkül támogatták Koszovó elszakadását (bezzeg Krím függetlenedését elitélték), ezzel pedig hasonló folyamatokat provokáltak ki Európa más régióiban és a világban.

/ index nyomán Patrióta /

 

Kapcsolódó tartalmak