Belföld 

Pozitív fideszes terv: sportlövészet elterjesztése és lövészet a tesi órán

Decemberben a kormány több éves lőtérfejlesztési programot jelentett be, valamint a testnevelés órák részévé kívánja tenni a diákok lőkészségének erősítését. A belügyi és honvédelmi minisztérium közös válasza a nemzeti önvédelmi képesség miatt tartja fontosnak a sportlövészet fiatalok közötti elterjesztését és az ehhez szükséges feltételek megteremtését. Újabb pozitívum a Fidesz részéről.

Orbán Viktor az ország minden járásába lőteret, vívótermet és lovas központot képzelt el, Simicskó István honvédelmi miniszter pedig az állampolgárok lőkészségének elmélyítéséről beszélt, amely az erre célzottan létrehozott lőterek segítségével valósulhatna meg. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter december közepén be is jelentette

az országos lőtérfejlesztési programot, amelynek keretében 27 milliárd forintból országszerte 197 sportlőtér létesül.

Miután a tavalyi év utolsó parlamenti ülésnapjainak egyikén Rétvári Bence EMMI államtitkár a szabadon választható „katonai alapismeretek” elnevezésű tantárgy mellett arról a kormányzati szándékról is beszélt, amely szerint

a jövőben az iskolai testnevelés a lövészet lehetőségével, „mint kifejezetten honvédelmi jellegű választható sporttal” egészülne ki, az ellenzék azonnal a társadalom militarizálásáról és lőtér-mutyiról kezdett el értekezni.

Közösségépítő sportlövészet

A két érintett minisztérium ATV kérdéseire adott válaszából kiderül ugyan, hogy a „lőfegyvertartás liberalizációjával kapcsolatban a Belügyminisztériumban nem folyik jogszabály-előkészítő munka”, az viszont nem, hogy ez az állítás igaz-e a Honvédelmi Minisztériumra is.

Megtudhattuk ugyanakkor, hogy

„honvédelmi rendszerünk hatékonysága” miatt „kiemelten fontos az állampolgárok honvédelmi szempontú aktivitása, képességeik becsatornázása, az egyének egészséges hazafias érzületének és honvédelmi felkészültségének erősítése”.

Minekutána a magyar emberek „önkéntes vállaláson alapuló honvédelmi felkészülésének biztosítása közfeladat” a BM és a HM a jövőben kiemelten szándékozik előmozdítani az állampolgárok lőkészségét, tájékozódási képességét, a fegyveres és fegyvertelen önvédelmet, valamint a „honvédelmi szempontból hasznosítható, speciális technikai tudást fejlesztő sportokat”. Mint írják:

deklarált céljuk, hogy a sportlövészet fiatalok közötti elterjesztésével és az ehhez szükséges feltételek megteremtésével javítsák nemzeti önvédelmi képességünket.

A két tárca szerint a nemzeti önvédelmi képesség az egyéni önvédelmi képességekből adódik össze, márpedig ehhez elengedhetetlen a fiatalok fegyverismeretben és fegyverkezelésben történő jártasságának fejlesztése.

További előnyei a lőtereknek: „elősegítik a fiatalok közötti interperszonális kapcsolatok, ezáltal a helyi közösség iránti elköteleződés és az egymás iránti felelősségvállalás kialakulását is”.

A nemzet ereje

Időközben Szelényi Zsuzsanna, az Együtt képviselője is megkapta válaszát arra az írásbeli kérdésére, amelyet Lázár Jánoshoz és Simicskó Istvánhoz intézett a lőtérprogram dolgában.

„Nemzetünk ereje mindig is a fegyverét ismerő és azt használni képes állampolgárainak felkészültségére, elszántságára és összefogására épült” – kezdi érveit Simicskó István, aki úgy gondolja, hogy ezt a tradíciót a Honvédelmi Sportszövetség segítségével kell feleleveníteni. Igaz ugyan, hogy ehhez a sportlövészetnek a társadalom széles rétegei számára elérhető biztosításán keresztül vezet az út, de

„ez nem jelenti a fegyverviselés elterjesztését, vagy az arra vonatkozó szabályok fellazítását, különösen nem jelenti az ország militarizálását”

– áll a miniszter írásos válaszában.

/ATV nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak