Bevetési Irány Külföld 

Phenjan bejelentette: képes rakétáival az USA egészét elérni

Észak-Korea képes rakétáival az Egyesült Államok egészét elérni – jelentette be Phenjan közvetlenül az után, hogy sikeres kísérletet hajtott végre új fejlesztésű interkontinentális ballisztikus rakétájával. 

 

Már hírt adtunk arról, hogy Észek-Korea újabb ballisztikus rakétát lött ki.

 

“A nukleáris robbanófejjel felszerelhető, minden eddiginél nagyobb teljesítményű szerkezet majdnem 4500 kilométeres magasságba emelkedett, és 53 percnyi repülés után indítóhelyétől 950 kilométer távolságra csapódott be.”

– tudatta a kommunista ország tévéje.

 

Újabb ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea, ezúttal keleti irányba. A szerkezet Phenjan felől érkezett és mintegy 1000 kilométert megtéve csapódott a tengerbe.

„A Hwasong–15 interkontinentális ballisztikus rakéta egy szuper-nagy, nehéz robbanófejjel lett szerelve, amely képessé teszi arra, hogy az Egyesült Államok teljes szárazföldi területére csapást mérjen”

– ismertették a helyi híradóban.

 

Phenjan utcáin óriáskivetítőkön követték az emberek az eseményeket. Szöul válaszul a kilövésre precíziós rakétacsapásokat hajtott végre gyakorló célpontok ellen. Mun Dzsein dél-koreai államfő összehívta országa nemzetbiztonsági tanácsának rendkívüli ülését a történtek miatt. Szöul szerint a rakéta 4500 kilométeres magasságba emelkedett és a fellövés helytől 960 kilométerre csapódott a tengerbe.

 

 

Japán az ENSZ BT összehívását követeli

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) rendkívüli ülésének összehívását követelte Abe Sindzó japán miniszterelnök az Észak-Korea által szerdán végrehajtott újabb ballisztikus rakétakísérletet követően.

“Követeljük az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását. Elengedhetetlen, hogy a nemzetközi közösség teljes mértékben tartsa magát az Észak-Koreával szemben elrendelt büntetőintézkedésekhez”

– hangsúlyozta Abe Sindzó. A felhíváshoz az Egyesült Államok is csatlakozott.

 

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a tárcája által kiadott nyilatkozatban szorgalmazta, hogy a nemzetközi közösség – a már meglévő ENSZ-szankciókon felül – tegyen további lépéseket, hogy rákényszerítse Phenjant atomfegyverprogramjának leállítására. Tillerson kijelentette, hogy az Egyesült Államok és Kanada kezdeményezni fogja ENSZ-tagállamok, köztük Dél-Korea, Japán és más érintett országok találkozójának összehívását, hogy megvitassák, “miként tudna a nemzetközi közösség szembeszállni Észak-Koreának a nemzetközi békét fenyegető” lépéseivel.

A phenjani rezsim 2006 óta szerepel a világszervezet szankciós listáján rakéta- és nukleáris programja miatt. Az utóbbi hónapokban kiéleződött a feszültség a Koreai-félszigeten: Phenjan augusztus végén és szeptemberben is átlőtt Japán felett egy-egy ballisztikus rakétát, amelyek a Csendes-óceánba csapódtak, majd ugyancsak szeptemberben végrehajtotta hatodik kísérleti atomrobbantását is.

 

“Az észak-koreai rakétaprogram folytatására adott válaszlépések fokozásában állapodott meg szerdán Donald Trump amerikai elnök és Abe Sindzó japán kormányfő, egyúttal nagyobb szerepvállalásra szólították fel Kínát.”

– közölte egy japán kormányszóvivő.

 

A NATO és az EU is elítélte az újabb rakétakilövést

Határozottan elítélte a NATO és az Európai Unió az Észak-Korea által helyi idő szerint szerdára virradóra végrehajtott újabb ballisztikus rakétakísérletet. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kiemelte: Phenjan a lépéssel ismételten megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsa által hozott határozatokat, veszélyeztetve a térség és a világ biztonságát.

A katonai szövetség vezetője újfent óva intette Észak-Koreát a további provokációktól, illetve az ország atom- és rakétaprogramjának beszüntetését és a párbeszéd felújítását sürgette.

Az Európai Unió külügyi szolgálata elfogadhatatlannak nevezte a történteket, amelyekkel Phenjan megsértette nemzetközi kötelezettségeit. A brüsszeli közleményben “súlyos provokációnak”, “komoly fenyegetésnek” minősítették a lépést, továbbá hangsúlyozták, hogy “azonnali hatállyal, teljes mértékben, igazolhatóan és visszafordíthatatlanul” be kell szüntetnie a rezsimnek a kísérleti atomrobbantásokat és a rakétateszteket.

Az utóbbi hónapokban kiéleződött a feszültség a Koreai-félszigeten: Phenjan augusztus végén és szeptemberben is átlőtt egy-egy ballisztikus rakétát Japán felett, amelyek a Csendes-óceánba csapódtak, majd ugyancsak szeptemberben egy kísérleti atomrobbantást is végrehajtott.

 

Trump visszafogottan reagált

Visszafogottan reagált az újabb észak-koreai rakétaindításra Donald Trump amerikai elnök keddi sajtótájékoztatóján, olyan helyzetnek nevezve a történteket, amelyet kezelni fognak. Az amerikai elnök kijelentette: a keddi rakétaindítás mit sem változtat az Egyesült Államok Észak-Koreával kapcsolatos hozzáállásán. Egyéb megjegyzést a történtekhez nem fűzött, s azt sem pontosította, miként gondolja el a helyzet kezelését.

James Mattis amerikai védelmi miniszter viszont hozzátette: ez volt az eddigi legmagasabb röppályát bejáró észak-koreai rakéta, amelynek nagy hatótávolsága veszélyt jelent a világ minden államára.

Észak-Korea idén szeptemberben már a hatodik kísérleti nukleáris robbantását hajtotta végre, s az év során eddig két ballisztikus rakétát bocsátott fel. Tartózkodott ugyanakkor további provokációktól azóta, hogy szeptember 15-én indított közepes hatótávolságú rakétája átrepült Japán felett.

 

Kapcsolódó cikkek:

>> Észak-Korea ismét ballisztikus rakétát lőtt ki <<

 

/ hirtv.hu atv.hu nyomán Patrióta /

Kapcsolódó tartalmak