Határtalan Kékfény Közélet Külföld 

Kuciak-gyilkosság – belpolitikai vihar Szlovákiában

Egyre nagyobb a belpolitikai vihar Szlovákiában, ami Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya meggyilkolása után alakult ki.

Andrej Kiska államfő szerint a lakosság teljesen elvesztette az államba vetett bizalmát. Vasárnapi televíziós beszédében arra kérte az embereket, bízzanak az ügyben nyomozó rendőrökben, a belpolitikai válság megoldását viszont drasztikus átalakításoktól reméli –írja az Euronews.

Azt mondta, két lehetőséget lát. Az egyik a kormány teljes átalakítása, amellyel feloldják a társadalom megosztottságát, a másik, hogy előrehozott választásokat írnak ki, amely a legtöbb demokratikus országban természetes megoldás lenne. Ezt ráadásul könnyedén levezényelhetnék a közelgő önkormányzati választásokkal együtt.

Szlovákiában az államfőnek nincs joga feloszlatni a kormányt, de véleményével erősítheti a közvélemény nyomását. Robert Fico miniszterelnök azonban gyorsan rövidre zárta a kérdést:

Az államfő kérésével, hogy alakítsuk át a kormányt, gyakorlatilag megtagadja a 2016-os demokratikus választások eredményét. Az elnök most az ellenzék oldalára állt. Ha kormányátalakításról beszélünk, az csak a koalíciós partnereinkkel való egyeztetés alapján történhet. Az alkotmány nem ad felhatalmazást az elnöknek, hogy egy ilyen folyamatot elindítson. Előrehozott választásokat pedig akkor lehet kiírni, hogy ha a parlament legalább 90 képviselője ezt megszavazza. A kormány célja a bűncselekmény felgöngyölítése. Mi nem fogunk két fiatal sírján táncolni, ahogy azt teszi az ellenzék, a média és most már a Szlovák Köztársaság elnöke is

– közölte Robert Fico kormányfő.

A kormányzó Smer egyik koalíciós partnere, a Szlovák Nemzeti Párt vezetője viszont már jelezte, hogy kész tárgyalóasztalhoz ülni az államfővel.

Ján Kuciak újságíró utolsó írásában a calabriai maffia és Robert Ficóhoz is közel álló szlovák politikusok közötti korrupciós kapcsolatokkal foglalkozott.

Kapcsolódó tartalmak