Bevetési Irány 

Parasztvakítás a budaörsi Honvédelmi Napon: kölcsönkértünk rá harckocsikat, nem a sajátjaink

Valami nagyot akart mutatni a Magyar Honvédségi a budaörsi Honvédelmi Napon: bemutatják a honvédség új harceszközeit, köztük a Leopárd 2 (A4 és A7+) harckocsikat és a PZH2000-es önjáró tarackágyú. A probléma csak az, hogy ezen eszközök még biztosan pár évig nem lesznek jelen a Magyar Honvédség életében, de akkor mit keresnek Budaörsön?

A megoldás teljesen egyszerű: kölcsönkértünk a gyártótól egy-egy darabot, hogy bemutassuk. Zseniális, ennél nagyobb parasztvakítást nem is tudunk elképzelni. Az átlag magyar állampolgár kimegy családostul és konstatálja, hogy micsoda fejlődés ment végbe, hiszen csodaszép XXI. századi hadviselésre is alkalmas eszközökkel bírunk. Közben kiderül, hogy az elaggott T-72-esek és BTR-eken kívül nincs kint új harcjármű, a Leopárdokat és a PZH-kat kölcsönkértük, ki tudja mikor kerülnek ténylegesen rendszerbe.

A hír alapja az, hogy a Portfolio.hu írta meg: ” A mostani bemutatóra a Krauss-Maffei Wegmann gyár adta kölcsön az új páncélosokat.”

Ennek ellenére azért érdemes lesz kilátogatni a Honvédelmi Napra a hétvégén, ugyanis számos hadieszközön túl a kézifegyverek is és számos fegyvernem és egység bemutatóját lehet megtekinteni.

Mint ismert, a magyar kormány célja, hogy a következő években GDP-arányos 2% fölé emelje az ország hadicélú kiadásait, ennek része egy nagyszabású fegyverbeszerzési és korszerűsítési program is, a Zrínyi 2026.

Magyarország hadicélú kiadásai 10,16%-ot növekedtek 443,7 milliárd forintra a tavalyi évben a Stockholm Peace Research Institute (SIPRI) adatai szerint.

Később Gulyás Gergely is beszélt a magyar haderő-reformokról a mai kormányinfón: elmondta, hogy várhatóan jövőre érjük el a GDP 1,6%-át kitevő hadicélú ráfordítást és 2023-ra teljesíthetjük a 2 százalékot. Amire szükség van, azt Magyarország NATO-szövetségestől szeretné beszerezni, ennek érdekében több országgal tárgyalnak – közölte, azt kihagyva, hogy a Magyar Honvédség olyan szintű lemaradásban van, hogyha 2019-től 2,2%-os lenne a GDP ráfordítás, akkor is egy évtized kellene, hogy utolérjük magunkat.

/Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak