Belföld Plusz 

Ostromzár alatt Érpatak – saját testülete akarja csődbe vinni a települést

Az a megdöbbentő helyzet állt elő Érpatakon, hogy a saját képviselő-testülete, esküjével szembe fordulva akarja tudatosan csődbe vinni a saját települését, ugyanis  a testület nem hajlandó elfogadni a zárszámadást, de önmaga feloszlatását sem szavazza meg. Lassan nem lesz áram (se fűtés) a közintézményekben, nem kapnak fizetést az önkormányzati dolgozók, elárverezik a polgármester által felhalmozott és rendbe tett önkormányzati vagyont, majd totális csődbe jutnak.

Első körben feloszlatta magát a testület 2016 szeptemberében, mikor kialakult az ellentét a települést vezető polgármester és a képviselőkfidesz uralta többsége között. A feloszlatásról szóló közgyűlést azonban egy apró formai hibára hivatkozva a kormányhivatal, majd a Kúria hatályon kívül helyezte és kérte a testületet, hogy szavazza meg újra. Ekkor azonban már sem a zárszámadást, sem a testület feloszlatását nem szavazták meg, mert rájöttek, hogy a polgármestert úgy sem tudják leváltani, sőt, a jelenlegi képviselői helyük sem biztos egy választáson. Egy patthelyzet alakult ki.

Telefonon értük utol Orosz Mihály Zoltánt, Érpatak polgármesterét, hogy vázolja a kialakult helyzetet: “Mivel a testület nem fogadja el a zárszámadást, így a normatív, saját lakosság után járó filléreket sem adják ide. Először kérték a könyvelést és természetesen mindent átadtam részükre számlákkal, szerződésekkel egyben… Azóta pedig nem is kérnek már semmit, mert tudják, hogy minden rendben van. Nincs is indoklás már. Körülbelül 10. alkalommal tettem fel szavazásra a zárszámadási rendelet elfogadását és a képviselő-testület feloszlatását is, de mindkettőt rendre leszavazták, pedig nem is indulnék képviselőnek, mert én nem akarok beülni közéjük ha a település nem az én programomat és az én személyemet választaná a négy győztes választás után az ötödik indulásomkor. A zárszámadást sem fogadják el, mondván, hogy inkább menjen csődbe a település, mert ők fideszes kapcsolatok révén nagyon jól tudják, hogy mennyit sok pénzt lehet ellopni a pályázatokból a jelenlegi fideszes rendszerben s ezt ők nem engedhetik meg a polgármesternek, ha már ők nem tudták megszerezni a polgármesteri pozíciót a négyszer megválasztott polgármester miatt!”

Nem ez az egyetlen település az országban, ahol érdekellentét és nézetkülönbség alakult ki a polgármester és a testület között. Ilyenkor az a bevett szokás, hogy feloszlatja magát a testület és egy új választás során a választók eldöntik, hogy melyik irányvonal folytatódjon: a polgármesteré vagy a képviselőké. Évente sok településen írnak ki emiatt időközi választásokat (2015-ben 178 településen, 2016-ban 200 településen, 2017-ben a mai napig pedig 127 településen kell tartani új választást, 2018-ra pedig már 18 településre írtak ki időközi választást). Érpatakon azonban a fidesz mutyik elmaradása miatt elképesztően iriggyé vált önkormányzati képviselők nagyobbik része nem hajlandó ezt a lehetőséget biztosítani a saját településének.

Korábban már volt olyan időszak néhány hónapja, hogy két hónapig nem tudott a település fizetést adni a dolgozóinak, befizetni a közüzemi számlákat. Már majdnem be kellett zárni a hivatalt és felkészülni a legrosszabbra: se áram, se fűtés nem lesz a település közintézményeiben (orvosi rendelő, óvoda, gyógyszertár, szociális intézmény, hivatal stb.), se közvilágítás és minden önkormányzati dolgozót szélnek kell ereszteni fizetés hiányában. Ekkorra azonban az iparűzési adókból és egyebekből folyt be annyi, hogy a település időt nyert, a legfontosabb tartozásokat ki tudta egyenlíteni Érpatak. Azonban mára ismét közel üres a kassza, hiszen ha egy település az alapvető bevételi forrásait nem kapja meg 2017. május 31 óta, akkor ez előbb utóbb elkerülhetetlen.

A miértekre kérdeztünk rá a polgármesternél: rájöttek, hogy ha a fideszeseknek mindenfelé ennyit lehet lopni, akkor már ők is minél előbb szeretnének ebben a lopásban részt venni, hiszen fideszes vállalkozóként is látják, hogy a fideszes országgyűlési képviselő Simon Miklós családja már kapott több mint 100 milliós vissza nem térítendő támogatást és számtalan érdemtelen juttatást. Eredetileg mellettem álltak, de ellenem fordultak, azért hogy az ezen fideszes érában sikerüljön az unokáik, dédunokáik vagyoni helyzetét megalapozni, amit viszont mellettem nem tudnak. Én nem lopok, és így ők sem tudnak. Inkább menjen csődbe a település, mert amíg én vagyok a polgármester, mert addíg ők mutyipartnerként nem tudnak részt venni fideszes támogatásokban csak akkor, ha ők mint a haveri körhöz tartozók megszerzik a hatalmat Érpatakon s most úgy élik meg, hogy egyedül én akadályozom meg a családi vagyonuk gyarapodását, azzal, hogy útban vagyok. Látják a környékbeli településeken a mintát, hogy ha elvtelen lakájként és fideszcsicskaként segítik a fidesz-maffia erősödését, akkor sokfajta „legalizált” lopási lehetőség megnyílik: földet vesznek, támogatásokat kapnak, ingatlanokhoz jutnak hozzá a jó lakájok. Ezekben a játszmákban én viszont nem veszek részt. Fideszes lopásokból való kimaradásuk miatt az elkeseredésük, valamint az irigységük felülkerekedett bennük s teljesen elvetemültté tette őket a kialakuló maffiaszerű államberendezkedés, s ezért inkább akár menjen csődbe a település, az sem érdekli őket, mindenáron a kivéreztetésre játszanak! Mi viszont mindenfajta ellenállást megteszünk, és minden eddiginél többet imádkozunk és minden eddiginél erősebben bízunk a mindenható és igazságos Isten segítő erejében – fejtette ki a mélyebb összefüggéseket Orosz Mihály Zoltán.

Közben az egyik képviselő mégis kapitulált: Gagna László lemondott, így a helyére egy új, bár szintén fideszes képviselőnő fog ülni. Nincs rá sok esély, de talán valamit mozdít előre a helyzeten.

A katasztrófavédelemről szóló törvényt a törvényalkotó a természeti csapásokra számította – boncolgatja tovább a helyzetet a polgármester. De ezt emberileg is elő lehet idézni: az alapvető szolgáltatások nem működnek, veszélyben vannak, az alapszükségletek kielégítése csorbát szenved. Az ilyen helyzetben be kellene avatkoznia az állami szerveknek, jelen esetben az országos  katasztrófavédelmi hatóságnak, hiszen ha nincs áram az orvosi rendelőben, vagy fűtés az óvodában, akkor az egy vészhelyzet. Ugyanilyen katasztrófahelyzet, amikor a kiilleszkedettek a trafó-állomást megrongálják, és ezért egy településen nincs áram, a katasztrófavédelem gyorsan és soron kívűl elhárítja a kárt. Ezt a katasztrófaveszélyes helyzetet felvázolva jogszabályi hivatkozásokkal írtam egy levelet, hogy felsőbb szintű beavatkozást kérjek. Elküldtem a kormány illetékes vezetőinek: a Miniszterelnöknek,  Orbánnak, Lázárnak, Pintérnek, és az összes közjogi méltóságnak, a Kúria, az Alkotmánybíróság, az Országgyűlés elnökének, a Köztársasági elnöknek, az ombudsmannak, a Legfőbb Ügyésznek,  valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak. De senki sem válaszolt még eddig érdemben, csak a katasztrófavédelem, hogy ez a probléma állítólag nem rájuk tartozik a probléma. Ha fordítva lenne, hogy egy fideszes lakáj-polgármester kérne segítséget, akkor neki biztosan azonnal segítenének.

Rövid időn belül mindennap tenni fogok egy büntetőfeljelentést, amiért egyesek katasztrófahelyzetet idéznek elő – folytatja a polgármester. Az önkormányzati képviselők az egyik legfontosabb veszélyt idézik elő szándékosan és mesterségesen s azért merik ezt megtenni mert az állam képviselői részéről arra bíztatják, hogy ezt büntetlenül megtehetik, a maffia-állam pedig cserbenhagyja a települést, mert nem nyújtanak segítséget föntről. Hagyják a katasztrófaveszélyes helyzetet kibontakozni. Az egyetlen jogi megoldás a fentről való beavatkozás lenne, anyagi segítségnyújtás: Például egy előfinanszírozás keretében, vagy törvényi szabályozás keretében. Például ilyen esetekben feloszlatják a képviselő-testületet, vagy büntetőeljárás alá vonják a képviselőket, vagy megfosztják a mandátumuktól, vagy anyagi támogatások megvonásával és bírságok kiszabásával szankcionálják az esküjüket megtagadó és visszaélő képviselőket, de egyik típúsú intézkedés sem történik meg – írja le a szomorú valóságot a település első embere.

Eközben más frontokon is próbálják elmozdítani folyamatosan a polgármestert. A hírekbe is bekerült “ingatlanmutyiról” megállapította az eljáró hatóság, hogy minden rendben és törvényesen zajlott le, pedig öt évre visszamenőleg teljes pénzügyi ellenőrzés keretében  bekértek és leellenőriztek minden hivatalos dokumentumot.

A legújabb front, hogy a közmunkásokat, és az önkormányzati alkalmazottakat vették elő, hogy törvénytelenül foglalkoztatta őket az önkormányzat. Újabb procedúra és eljárás következik, amiben a jogi ismeretekkel felvértezett polgármester és stábja helyt fog állni, de óriási erőforrásokat kötnek le. Folyamatosan rá van állítva egy újságírónak nevezett ügynök a polgármester ügyeire, aki rendszeresen a legalpáribb hazugságokkal bombázza az olvasóközönséget a polgármester karaktergyilkos lejárátása céljából mára már százas nagyságrendű cikkekben!

Továbbá az is elképesztő, hogy milyen visszaéléseket mernek elkövetni (ügyészi segédlettel) az eljáró rendőri szervek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében a koncepciós eljárások koholt vádjainak megszerkesztése során, erről kérdezte a Megyei Rendőrfőkapitányt a közel múltban egy fórumon Orosz Mihály Zoltán polgármester (a videóért kattintson ide).

Az is megdöbbentő, hogy ez a jogi nonszensz, ez a településgyilkosság egyik médiafelületet sem érdekli, csak az kerülhet be a hírekbe, ha az egész életére vonatkozóan büntetlen előéletű és makulátlan erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkező Orosz Mihály Zoltán polgármester ellen koholnak valamilyen koncepciós eljárást … Mindezt azért, mert sikeresen kidolgozta a cigányság legolcsóbb és leghatékonyabb társadalmi integrációs modelljét!

Az érpataki helyzet nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában egyedülálló, ezért a Patriota.info nyomon fogja követni az eseményeket.

/BTG. – Patrióta.info/

Kapcsolódó tartalmak