Külföld 

Oroszország: 23 brit diplomatát utasítottak ki

Oroszország kiutasított 23 brit diplomatát és visszavonta a szentpétervári brit konzulátus megnyitására szóló engedélyt szombaton a Szkripal-ügy nyomán kitört diplomáciai viszály miatt.

 

A 23 brit diplomata kiutasítása az oroszok válasza arra, hogy a britek is kiutasítottak ugyancsak 23 orosz diplomatát, valamint, hogy a britek az oroszokat vádolják az idegméreggel való támadással. A brit diplomaták kiutasítását szombaton az orosz külügyminisztérium közölte, miután a tárcához bekérették Laurie Bristow brit nagykövetet.

Theresa May brit kormányfő szerdán bejelentette 23 orosz diplomata kiutasítását, a magas szintű kétoldalú diplomáciai érintkezés felfüggesztését, valamint azt, hogy az oroszországi labdarúgó-világbajnokságot a brit királyi család és a kormány tagjai bojkottálják, miután Nagy-Britanniában megmérgezték Szergej Szkripal volt kettős ügynököt és lányát, Juliját. Szergej Szkripal és lánya továbbra is kritikus állapotban van, kómában fekszenek azóta, hogy Salisburyben ismeretlen tettesek a novicsok nevű idegméreggel emberölési kísérletet hajtottak végre ellenük.

Az incidens mögött a brit miniszterelnök szerint “nagy valószínűséggel” Oroszország áll, amit Moszkva következetesen visszautasít.

 

/ hvg.hu nyomán Patrióta /

Kapcsolódó tartalmak