Bevetési Irány Külföld 

Orosz hadgyakorlat kezdődött

Nagyszabású hadgyakorlatot kezdett az orosz hadsereg Fehéroroszországgal közösen. A NATO a hivatalos közlemények szerint “nyugodtan és éberen” figyeli a tengeri és szárazföldi manővereket. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár legalábbis így fogalmazott a múlt héten észtországi látogatásán.

Az orosz haderő minden évben összel tart nagyobb hadgyakorlatot, az idei azonban a lengyel és a balti határokhoz közel zajlik: a Balti-tengeren, Fehéroroszországban, valamint a Kalinyingrádi exklávéban és Oroszország nyugati részében. Orosz tájékoztatás szerint 13 ezer katona vesz részt a ZAPAD 2017 (Nyugat 2017) elnevezésű gyakorlatokban, NATO-illetékesek szerint a valóságban ennek a többszöröse, mintegy százezer.


Forrás: EuroNews

 

Éppen ezért nem mindenki reagált egyformán higgadtan a manőverekre. A litván védelmi miniszter például azt mondta:

“Oroszországnak a litván határoknál felvonultatott hadereje, valamint Szíriában és máshol mutatott katonai jelenléte azt jelzi, hogy kezd hagyományos értelemben vett fenyegetéssé válni.”

A fehérorosz védelmi miniszter helyettese viszont azt hangsúlyozta egy sajtótájékoztatón, hogy a hadgyakorlat során kerülik az olyan helyzeteket, amelyek feszültséget kelthetnek Ukrajnával, Lengyelországgal és a balti országokkal.

Oroszország azzal érvel, hogy jogában áll saját területén hadgyakorlatot tartani, és bírálja a NATO keleti tagállamaiban végrehajtott csapaterősítéseket, valamint azt, hogy az orosz hadgyakorlattal egyidejűleg közös ukrán-amerikai hadgyakorlatot tartanak.

[wpdevart_like_box profile_id=”patriota.info” connections=”show” width=”700″ height=”250″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”hu_HU”]

/EuroNews nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak