Belföld 

“Orbán úr jó barátja Izraelnek és a zsidó népnek”

Orbán Viktor kivételes államférfinak nevezte Horthy Miklóst, mire nemcsak a haza a balliberálisok, de a nemzetközi zsidóság is ajvékolásba kezdett, beleszólva egy elvileg szuverén állam belügyeibe.

Orbán Viktor múlt héten a felújított Klebelsberg-kastély átadásán kivételes államférfiúnak nevezte Horthy Miklóst. A miniszterelnök kijelentésére reagálva a Mazsihisz megjegyezte:

Azt az embert, aki aláírta a magyar zsidóságot másodrendű állampolgárrá lefokozó numerus clausust (1920), majd az első és második zsidótörvényt (1938 és ’39), nem lehet kivételes államférfinak nevezni.

Szerda este a Hír TV Newsroom című műsorában Izrael Magyarországi nagykövete is jelezte, hogy Orbán méltatása miatt diplomáciai úton kérnek magyarázatot a magyar féltől. Yossi Amrani azt mondta, hogy ugyan érti a kontextust, amiben Orbán a kormányzót dicsérte “mégis csak eléggé aggályos volt számukra”.

(…) nyilvánvalóan tudjuk, hogy Orbán úr jó barátja Izraelnek és a zsidó népnek, és elismerjük azon erőfeszítéseit, amellyel támogatja a zsidóság életét Magyarországon. De Horthyt kivételes vezetőnek nevezni abban a történeti kontextusban, hát lehet így vagy úgy értelmezni ezt, de ez mindenképpen meglepetést keltett bennünk, és diplomáciai csatornákon kértük ennek a tisztázását.

– idézte a nagykövet szavait a 444. Amrani azt is megerősítette, hogy júliusban Budapestre jön Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő, hogy a V4-ek vezetőivel találkozzon.

/Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak