Belföld Közélet Vélemény 

Orbán igent mondott a bevándorlókra

Nem fogadta el az Országgyűlés a miniszterelnök személyes előterjesztését a betelepítési kvótáról szóló alaptörvény módosításához. A három ellenzéki frakció, a Jobbik, az MSZP és az LMP nem szavazott, míg három független képviselő nemmel voksolt. Orbán Viktor újabb pofont kapott a sikertelen népszavazása után.

Nehéz szavakba önteni és leírni azokat a gondolatokat, amelyek most az ember fejében járnak az elutasított alaptörvény módosítással kapcsolatban. Szidhatnám az ellenzéki frakciókat, hogy nem szavazták meg hazánk biztonságát, leírhatnám, hogy mennyire bosszantó, hogy a Jobbik a kvóta ellenes állásfoglalásával szemben mégsem szavazott. Hajthatnám a Soros György pénzén “felemelkedettek” médiaszövegét, hogy ,,csak az ellenzék a hibás”, de nem teszem, mert nem így van. 

Nézzük csak az elejétől

Mind a három ellenzéki frakció hangsúlyozta, hogy ellenzik a felülről nyitott kvótákat, de mégsem nyomtak gombot. Az LMP már az elején kiszállt a kvóta-ügyből. Nem tartották elfogadhatónak a Fidesz rövidtávú érdekeit szolgáló milliárdokba kerülő gyűlöletkampányt. Az MSZP a kvóta népszavazáskor is már az otthonmaradásra buzdított, hogy a szavazás érvénytelen legyen, mivel szerintük Brüsszel már nem foglalkozik a kvótákkal, más megoldást keres az EU, így véleményük szerint, se a népszavazásnak, se az alaptörvény módosításnak nem volt igazi tétje, csak Orbán Viktor politikai belharca.

A  Jobbik tűnik ki a sorból. A legnagyobb ellenzéki párt volt az, aki kezdeményezte több mint egy éve a népszavazást, mert akkor még aktuális volt az EU kvótaakarat, de azt a Fidesz leszavazta, végül mikor Brüsszelben elcsendesedtek a kvótáról szóló gondolatok, Orbán pártja felkavarta azt és népszavazásba fogott, ami mint ismert érvénytelen lett. Ekkor a Jobbiknak új ötlete akadt, ez pedig az ingyenes kvótaelutasítás, az alaptörvény módosítás. A kormánypártok ezt is elutasították, majd hónapokkal később, a sikertelen népszavazás után személyesen a miniszterelnök terjesztette elő az Országgyűlésnek az alaptörvény módosítást.

Orbán Viktor a nemzeti ügyből politikai ügyet csinált és minden fideszes megmozdulás azt mutatta, hogy a bevándorlás témájának felkarolása nem más, mint politikai haszonszerzés. Részben ezért is lett érvénytelen a népszavazás és most azt látjuk, ugyan ezért lett leszavazva Orbán Viktor előterjesztése.

mti-vona
Vona Gábor érkezik Orbán Viktorral való megbeszélésre, 2016. október 18-án. /Forrás: Máthé Zoltán, MTI/

Vona Gáborral, a Jobbik elnökével sikerült egyeztetnie Orbán Viktornak az alaptörvény módosításról. A megbeszélésen Vona sarokba szorította a miniszterelnököt, mivel azt kérte, hogy

csak Rogán Antal letelepedési kötvénybizniszének megszűnésével hajlandó a nemzeti párt támogatni az újabb módosítást.

Először Orbán azt hangoztatta, érthető a Jobbik kérése, majd utána arról beszélt, hogy nem enged Vona nyomásgyakorlásának. Ezután a fideszes képviselők már egymást meghazudtolva nyilatkoztak. Volt aki, arról beszélt rég kiakarják vezetni a letelepedési kötvényeket, mások pedig jelentéktelennek tartották a konstrukciót és nem akarták megszüntetni, holott a Fidesz szavazók túlnyomó többsége is ellenezte a gazdag migránsok betelepítéstét a kötvényeken keresztül. Végül Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke egyenes azt mondta, hogy

,,Meggyőződésünk és reményünk, hogy a Jobbik gyáva ahhoz, hogy ne szavazza meg az alaptörvény-módosítást.”

A Jobbik mégsem volt gyáva. /Forrás: Varga Imre, Magyar Hírlap/
A Jobbik mégsem volt gyáva. /Forrás: Varga Imre, Magyar Hírlap/

Az Orbán Viktor által benyújtott hetedik alaptörvény-módosítás nem ment át a parlamenten: három nem szavazat mellett az LMP, az MSZP és a Jobbik képviselői nem nyomtak gombot, így a 198 képviselőből mindössze 131 igen kevésnek bizonyult. Nem jött be az a félelem sem, hogy a Fidesz megvett volna két független képviselőt.

Az események margójára

A fentiek alapján Orbán Viktor számára világossá vált, hogy egyedül a Jobbikra számíthat, ha tényleg meg akarja állítani a bevándorlókat. Vona Gábor tisztán és érthetően fogalmazott, amikor kijelentette, hogy csak és kizárólag a letelepedési kötvények kivezetésével hajlandóak megszavazni a miniszterelnök alaptörvény módosítását. A Fidesz ezt végül nem vette figyelembe, sőt gyávának nevezték a nemzeti pártot.

A Jobbik próbálta még menteni a nemzeti ügy érdekét, és előterjesztették, hogy a letelepedési kötvények kivezetéséről az alaptörvény módosítás előtt szavazzon az Országgyűlés, így garanciát kaptak volna Vonáék arra, hogy az alaptörvény módosítás támogatásáért cserébe Orbán tényleg nemet mond a bevándorlókra. Sajnos úgy néz ki a kormánypártoknak nem is a bevándorlás megállítása, hanem a Jobbik elleni médiatámadás volt a lényeg, amit most el is kezdtek.

001
Orbán szabadságharc helyett Merkel csókolgatására szorul. /Fotó: Illyés Tibor, MTI/

A sikertelen népszavazás és a még sikertelenebb alaptörvény módosítás szerencsére nem jelenti azt, hogy holnaptól százezrével fogják a bevándorlók megrohanni a magyar határt, boltjainkat és házainkat kezdik el fosztogatni, de azt viszont eredményezni, hogy Orbán Viktor és a “nagy” EU ellenes szabadságharca sikertelen lett. Innentől kezdve, ha Brüsszelt támadja bármikor le lehet ültetni azzal az egyszerű mondatta, hogy Ő egy bukott miniszterelnök, bukott népszavazással és bukott alaptörvény módosítással. 

 

(Szabó Ákos – Patrióta)

 

Kapcsolódó tartalmak