Belföld 

Orbán az amerikai-izraeli állásponton van és nem “Trianonozna”

Orbán Viktor tartja az év első kormányinfóját, amiből most csak két fontos, kvázi nemzetstratégiai kérdést emelnénk ki. Hogyan viszonyul Iránhoz, és a Trianon 100. évfordulójához? Talán ezen kettő kérdéskörből látszik, hogy mennyire is nemzeti a kormányfő.

A Reuters az iráni–amerikai konfliktusról kérdezett, megemlítve, hogy Iránt Oroszország támogatja, Magyarország pedig Oroszországgal együttműködve képzeli el az energiastratégiáját.

„A szövetségi politikától eddig sikerült elválasztani az energiapolitikát, ezt szeretném továbbra is különtartani – mondta Orbán. – Azt szeretném, ha a még nem világos európai álláspont az amerikai–izraeli állásponthoz közeledne Irán megítélését illetően.” Ezzel gyakorlatilag előrevetítve, hogy tovább folytatjuk a két terrorállam kiszolgálását a külpolitikában az EU-ban és azon kívül is…

Orbán szerint vörös vonal, hogy az atomfegyverrel rendelkező országok köre ne nőjön. (Akkor szólhatna mondjuk izraeli barátjainak is, akik alig titkolják, hogy ők szépen csendben, de rendelkeznek atomfegyverrel.)

Irak kapcsán elmondta, hogy a feltételek adottak, ha szükséges azonnal evakuálni a magyar erőket Irakban, miután volt olyan bázis, amelyet iráni rakétatámadás ért. Igaz, senki sem sérült meg. „A magyar katonák iraki állomásozásának jogi alapja az iraki kormánnyal kötött megállapodás. Amíg az iraki fél nem mondja fel a szerződést, addig a vállalt kötelezettségeinket betartjuk.”

Ha a Bagdad felmondja, akkor a magyar fél azonnal megkezdi az evakuálást, amelynek technikai feltételei adottak.

Orbán úgy tűnik, hogy “elengedte” Trianon kérdését, szavaiból az jön le, hogy nem is kell foglalkozni a témával, szinte csak nyűg az évforduló…

Székelyföld autonómiájáról érdeklődött a Pesti Srácok. Orbán viszont nagyon másképp válaszolt: „A történelmi emlékezet, az évfordulók fontosak, az igazságnak ott el kell hangoznia, de ezzel a jövőt illetően már nem sokra megyünk.”

„Ha ezt a száz évet megnézzük, akkor nem csak arról van szó, hogy Magyarország igazságtalan békediktátumok miatt elszenvedett veszteségeket, de kialakult egy olyan helyzet, ahol Magyarországot folyamatosan izolálták. Ezt hívom száz év magyar magánynak. Nem csak történt valami száz éve, de száz év magány alakult ki”, de nem alakulhatott ki bizalmi viszony, és enélkül nincs jövő.

„A legnagyobb eredmény, hogy véget tudtunk vetni ennek a száz év magánynak. A jövőre vonatkozó szoros együttműködést tudtunk létrehozni. Itt a V4, a horvátokkal minden vita ellenére testvéri kapcsolatokat ápolunk”, Szerbiával is együttműködés van.

Nem elszigetelnünk kell egymást, együttműködésre kell törekednünk, építenünk kell Közép-Európát.

„Remélem, hogy a visszaemlékezések nem visszavetnek, hanem előrevisznek ezen az úton, okos mértéktartást szeretnék ebben mindenkitől kérni.”

/Index nyomán Patrióta/

Orbánék ismét vétót emelnek Izrael érdekében, a palesztinok terrorizálásáért az EU-ban

Miért elfogadhatatlan Orbán zsidó imádata?

Magyarország nevű gyarmat a jenki követség elleni tüntetést ítélte el, nem a gyilkosságot

 

Kapcsolódó tartalmak