Belföld Bevetési Irány 

Nyomul az Airbus, nyomul a kormány? Románia kimarad?

Fel sem ocsúdhattunk a meglepődésből, hogy a H145M megrendelést még idén követte egy újabb megrendelés, a H225M típusra, hétfőn megint bejelentettek valamit az Airbussal kapcsolatban.

Nevezetesen, az Airbus egy gyárat létesít Kelet-Magyarországon, melynek 2021.-re kellene elkészülnie. Sajnos ennél nem több érdemi információt kapunk, hacsak azt nem, hogy vissza nem térítendő támogatásban részesíti a beruházót az állam, valamint zöldmezős beruházásként valósul meg az építkezés. Biztos elfogytak a felhagyott ipartelepek az országban…

Egy furcsasága a magyar közleményeknek, hogy azt említik, minden századik Airbus helikopterbe magyar gyártású alkatrész kerül majd. Lévén évente néhány százas nagyságrend a termelés, így ez eléggé érthetetlen. Megérné évi nagyjából 5 alkatrészre felhúzni egy gyárat?

HForce paletta bemutató. Véletlenségből itthon is ezek a típusok lesznek.

Románia, mint a térség első Puma felhasználója pedig tovább húzza az időt. További megrendelés helyett most éppen UH-1 és AH-1 megrendelés van terítéken, bár az AH-1 helyi gyártása már korábban is felvetődött román részről.

A brassói helikoptergyár sorsáról nem igazán derült ki semmi azóta, hogy az Airbus-vezér tajtékzott a román döntéshozók köpönyegforgatása miatt, és hazánkat hozta fel pozitív példaként. Természetesen egy üzletember jobban szereti a fizető ügyfeleket, mint a kéregetőket, bővebben, emlékeztetőül itt olvashatnak erről: http://patriota.info/nagy-lehetoseg-elszalasztjuk/

Modern gyártósor az Eurocopternél / Airbusnál

Ha gyártást nem is lenne kifizetődő Magyarországra hozni, egy komolyabb karbantartó-javító bázist mindenképp, hiszen a megrendelések szerint néhány év múlva a gyártó 38 helikoptere lesz megtalálható a Magyar Honvédségnél, három típus képviseletében, ezen kívül egy talpraesett vezetéssel piacról is lehet munkát fogni.

Mindennek persze előfeltétele, hogy sikerüljön megfelelő körülményeket és hozzáállást meghonosítani és véget vetni a Kádár-korszaknak e téren (is), lásd például a MH Légijármű Javítóüzem rendezetlen lepusztultságát. Hasonlítsuk össze a fenti képpel.

Vanek úr

Kapcsolódó tartalmak