Határtalan Közélet 

Nyíltan diszkriminálják a kettős állampolgárokat Szerbiában

Szerbiában csak úgy tombolnak az európai standardok.

Bár a kormány szerint virágoznak a magyar-szerb államközi kapcsolatok, a valóság ezzel szemben egy kicsit más képet mutat.

A szerbiai Belügyminisztérium pályázatot írt ki, összesen 100 tűzoltói munkahely betöltésére. Azonban a pályázati feltételek között  negyedik pontként az szerepel, hogy a jelentkező nem lehet kettős állampolgár – írja a Délhír.info, délvidéki magyar portál.

A portál emlékeztet: a jelenleg mintegy 200 ezres magyar közösség több mint fele szerezte meg a magyar állampolgárságot – őket most teljes egészében kizárják a jelentkezésből.

Délvidéket is érinti a pályázat, olyan többségében magyarlakta településekről várnak jelentkezőket, mint amilyen Zenta, Ada, Bácskossuthfalva, Kishegyes vagy épp Magyarkanizsa. Ezen településeken a kettős állampolgárok száma is jelentős arányú, így a magyar lakosságra nézve kiemelten diszkriminatív a jelentkezési felhívás – írja a portál.

Pásztor Bálint a VMSZ frakcióvezetője áttörésnek és a magyar politikum 25 éves célkitűzésének megvalósulásának nevezte, amikor a kormány – melynek ők is a részei – elfogadta a VMSZ, részarányos foglalkoztatásra vonatkozó módosítási indítványát.

Ez egyébként szerepelt a VMSZ és a haladók koalíciós szerződésében is, annak 5. pontja foglalkozik a részarányos foglalkoztatással.

Pásztor Bálint még tavaly januárban is arról beszélt a rendőrségről, közrendről, a közterületen való gyülekezésről szóló törvény vitája után, hogy

a kettős állampolgárság nem lehet akadály a jövőben.

Úgy tűnik, hogy de

Ezek után a kettős állampolgárok egyszerűbben, könnyebben válhatnak rendőrré, mint az elmúlt időszakban. Emlékeztetni szeretnék arra, hogy 2011 előtt kettős állampolgárok nem állhattak a rendőrség alkalmazásában. 2011-ben a VMSZ-nek sikerült elérnie, hogy ezt az általános kitételt a törvényből töröljék, de ezt úgy értelmezték, hogy a kettős állampolgárok foglalkoztatása kivételt jelentett. Most pedig az új törvényben elfogadott módosítási indítványnak köszönhetően a belügyminisztérium nagyon pontosan meghatározza majd, melyek azok a munkahelyek, amelyeket kettős állampolgárok nem tölthetnek be. A rendőrök esetében nem lesz a jövőben feltétel. Vagyis ez az akadály is elhárul azok a nemzeti kisebbségek esetében, akiknek az elmúlt időben választaniuk kellett a kettős állampolgárság vagy a belügyminisztériumban betöltendő munkahely között – mondta Pásztor Bálint.

Szerbiában a tűzoltóság még valamikor a kilencvenes években a belügyminisztérium hatáskörébe került. A DélHír több olyan visszajelzést kapott az olvasóitól, hogy a rendőrség kötelékébe jelentkező akár magyar vagy épp horvát kettős állampolgárok közül is több jelentkezést visszautasítottak az akadémiáról.

Hazudnak vagy őket is átverték?

Az elmúlt évek kampányainak visszatérő eleme volt az a sikerpropaganda, amely óriási eredményként hirdette, hogy a délvidéki kettős állampolgársággal is rendelkező magyarok is bátran jelentkezhetnek a Belügyminisztérium kötelékei alá. Így például a legutóbbi szerbiai parlamenti választások után Pásztor István személyesen ment el Orbán Viktornak beszámolni a sikerekről, külön kiemelte a részarányos foglalkoztatás megvalósulását. Ezen vélt eredmények miatt a magyar kormány is folytatta Szerbiával a kiemelten baráti kapcsolatának építését.

Csakhogy, mint az ismét kiderült, ez egyszerűen nem volt igaz. A belügyminisztérium továbbra is tiltja a magyarok kettős állampolgárságát és arra kizáró okként tekint.

A Fideszt hidegen hagyják a kisebbségi gondok?

Ismét felmerül a kérdés, hogy mire gondolhatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amikor azt mondta, “a vajdasági magyarok számára biztosított jogok és lehetőségek igazán elérik az európai standardokat” – írja Szávay István a cikkre reagálva a Facebookon.

A jobbikos politikus felteszi a kérdést: ez lenne az európai standard? A magyarok kirekesztése az állami munkahelyekről? De ne felejtsük el, hogy Orbán Viktor miniszterelnök személyesen is Aleksandar Vučić jelenlegi államelnök mellett kampányolt. Sajnos újfent azt látjuk bebizonyosodni, hogy a magyar kormányt a kisebbségi jogok megsértései hidegen hagyják, őket csak az érdekli, hogy a(z önmagában egyébként támogatandó) gazdaságfejlesztési programmal Délvidékre juttatott milliárdok garantálják azt, hogy jövőre kellő számú szavazat érkezzen a Fidesz-KDNP-re.

[wpdevart_like_box profile_id=”patriota.info” connections=”show” width=”700″ height=”250″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”hu_HU”]

Kapcsolódó tartalmak