Határtalan Külföld 

Noua Dreapta: „Autonómiát a Marson kaptok”

A román szervezet erőtlen akciója feltehetően arra volt  válaszlépés, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom aktivistái székely zászlóval takarták le Románia budapesti nagykövetségének tábláját.

 

Az erdélyi magyar pártok január elején elfogadott közös autonómianyilatkozata és az ehhez nyújtott állítólagos csonka-országi támogatás ellen tüntetett az Új Jobboldal (Noua Dreapta) nevű román szervezet kedden a bukaresti magyar nagykövetség épülete előtt.

A magát euroszkeptikus, keresztény és nacionalista mozgalomként meghatározó (valójában soviniszta) Noua Dreapta – bejelentett és a hatóságok által jóváhagyott – megmozdulásán a tüntetők létszáma nem haladta meg a rendfenntartókét 🙂 .

A demonstráció mintegy 15-20 résztvevője román zászlókkal és „Autonómiát majd a Marson, vagy távolabb kaptok” feliratú táblákkal érkezett, majd némán felsorakozott a külképviselettel szembeni járdán.

Elmondásuk szerint provokációnak tartják, hogy a román állampolgárságú magyarok politikai képviselői autonómia-követelésekkel próbálják „beárnyékolni” a centenáriumát ünneplő Románia örömét, az Erdély és Románia egyesülését (elrablását) kimondó 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozat századik évfordulóját. Meggyőződésük, hogy mindez „budapesti politikai tényezők” védnökségével és irányításával történik.

Az ND a tüntetési felhívásban amiatt is tiltakozott, hogy Románia budapesti nagykövetségének tábláját több mint tíz nappal ezelőtt székely zászlóval takarták le a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom aktivistái. A román szervezet akciója feltehetően erre volt válaszlépés.

 

Kapcsolódó cikkek:

>>Az erdélyi HVIM közleménye a székelyek fellógatásával kapcsolatban

>>Székely zászló hadművelet – akciósorozatot hirdet a HVIM

>>Beindul a “Székely zászló hadművelet” (videó)

 

 

/ foter.ro nyomán Patrióta;   Vezető kép (illusztráció): Székelyhon /

 

 

Kapcsolódó tartalmak