Határtalan Kékfény Külföld 

Nem törte meg a börtön az ártatlanul elítélt székely hazafiakat

Fejér László Ödön szenátor meglátogatta a Csíkszeredai börtönben a koncepciós perben elítélt úgymond székely terroristákat Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.

 

A szenátort a börtönön Miklós Zoltán igazgató kalauzolta végig, sikerült a cellájukat is megnézni. Ahol még két elítélttel együtt töltik a napjaikat. Az igazgató tájékoztatása szerint ez az ország legkisebb börtöne 303 személyt tartanak fogva két besorolásban, zárt és nyitott rendszerben. Azok kerülhetnek a nyitott rendszerbe, akik legalább az egyötödét letöltötték a büntetésnek. Ezek már kijárhatnak dolgozni.

Az igazgató arról is tájékoztatott, hogy:

“A feltételes szabadlábra helyezés a két fiatal esetében is létezik, így ha nem változtatnak az ítéleten, leghamarabb 2020 második felében szabadulhatnak feltételesen.”

 

Fejér egy üvegfalon keresztül a két elítéltél is beszélt. Tájékoztatta, őket azokról a lépésekről, amit tettek az ügyükben. A két fiatal reményét fejezte ki, hogy az ártatlanságuk, bizonyosságot nyer és a karácsonyt már otthon családjaik között tölthetik. A két vármegyés ifjút nem törte meg a börtön, véleményeik szerint az erdélyi magyarságot az ők példájukon keresztül akarják megbélyegezni.

A honatya meghatódva mesélt a látogatásról, az újságíróknak. Elmondta, hogy nagyon szívélyesen fogadták. Rend és tisztaság van, egy korszerű konyhában főznek. A folytatásban elmondta, hogy a szenátus plénumában Tudorel Toader igazságügyi miniszterhez intézett felszólalásában neki szegezte a kérdést, hogy a harminc nap már többszörösen letelt és még az ítélet kapcsán az indoklás sehol nem jelent meg. Ez azért fontos, mert ennek alapján tudják a megfelelő jogi lépéseket megtenni Bekéék szabadlábra helyezéséért.

Fejér is bízik abban, hogy be tudják bizonyítani a két ifjú ártatlanságát. „ A börtön az börtön, még egy nap is sok ott bent ülni”, az RMDSZ és a többi magyar pártok is mindent megtesznek, hogy végül is igazságot szolgáltassanak Bekééknek – zárta az interjút a szenátor.

 

/ Szék-helyek nyomán Patrióta /

Kapcsolódó tartalmak