Kékfény Külföld 

Nem bűncselekmény többé a tudatos HIV-fertőzés

A törvényt kezdeményező demokrata politikusok szerint a tudatosan HIV-vel fertőzőket nem bűnözőként kell kezelni.

Kaliforniában ezentúl bűncselekmény helyett puszta szabálysértésnek minősül, ha valaki úgy adja tovább a HIV-vírust, hogy fertőzöttségéről előzőleg nem tájékoztatta szexpartnerét – adja hírül a Los Angeles Times. Jerry Brown, az állam kormányzója pénteken írta alá a törvényt.

A törvény azokra a betegekre is kiterjed, akik anélkül adnak vért, hogy informálnák állapotukról a vérellátót.

A törvényt kezdeményező demokrata politikusok, Scott Weiner és Todd Gloria szerint a mai gyógyszerek már lehetővé teszik, hogy a fertőzöttek hosszabb életet éljenek, a vírus továbbadásának kockázatát pedig szinte nullára csökkentik.

 

„A mai napon Kalifornia hatalmas lépést tett afelé, hogy a HIV-et közegészségügyi problémaként kezeljük, ahelyett, hogy a HIV-vel élő emberekre bűnözökként tekintenénk”

– nyilatkozta Weiner egy közleményben. (Persze maga a HIV ténye nem bűncselekmény, de ennek a egy halálos vírusnak a tudatos átadása mi, ha nem bűncselekmény?).

Ezidáig a HIV volt az egyetlen betegség, melynek továbbadása bűncselekménynek minősült Kaliforniában. Weiner szerint ez sokakat arra sarkallt, hogy ne vessék alá magukat szűrésnek, mivel csupán abban az esetben emelhettek bűncselekmény miatt vádat a HIV-fertőzésnek partnerét kitevő személy ellen, ha korábban teszt igazolta fertőzöttségét. Weiner szerint az új HIV-fertőzések megakadályozásának nem az a módja, hogy börtönbe vetnek embereket, hanem a szűrés népszerűsítése és a megfelelő kezelések biztosítása.

Joel Anderson, az állami szenátus republikánus tagja úgy véli, a törvény komoly veszélyeket rejt.

„Úgy gondolom, hogy tudatosan megfertőzni valakit egy betegséggel, mely az egész további életét megváltoztatja, kimeríti a bűncselekmény fogalmát”

– jelentette ki a politikus, aki más fertőző betegségek továbbadóira is kiterjesztené a keményebb büntetéseket.

 

/ mandiner nyomán Patrióta /

Kapcsolódó tartalmak