Határtalan 

Nem beszélhetnek magyarul a KFC magyar alkalmazottai?

Két éve nyitotta meg kapuit a marosvásárhelyi KFC. Egy helyi magyar nő az itt szerzett negatív tapasztalatait szerette volna megosztani az étteremlánc román, központi Facebook-oldalán, mivel a történtek alapján az étteremlánc helyi menedzsere megtiltotta alkalmazottainak, hogy bármilyen körülmények között is magyar nyelven szóljanak a vendégekhez.

A Székelyhon.ro telefonon érte el azt a hölgyet, aki szerint a magyar alkalmazottnak megtiltotta a KFC vezetősége, hogy magyarul szóljon hozzájuk. Mint mesélte a lapnak, az étteremben románul kezdtek párbeszédet az ott dolgozóval, ám amikor észrevették, hogy a felszolgáló hölgy ingére tűzött névtáblán magyar név szerepel, felvetették, mi lenne, ha átválthatnának magyar nyelvre. Erre az volt a válasz, hogy nem beszélhet magyarul.

 

“Ledöbbentünk, de nem fűzött hozzá semmilyen magyarázatot. Csak annyit mondott még, hogy az előző napon volt olyan kliense, aki egyáltalán nem tudott románul, és azzal sem hagyták, hogy magyarul beszéljen. Ezután románul folytattuk a beszélgetést”

– elevenítette föl a magyar nő.

 

A Marosvásárhelyen élő fiatal hölgy közzétette a történteket a KFC központi Facebook-oldalán, ahol több mint 700 like-ot és több mint 4 ezer hozzászólást kapott, ám a többség nyomdafestéket nem tűrő módon tudatta vele: Romániában vannak, és akinek ez nem tetszik, takarodhat vissza Magyarországra magyarul beszélni. Az érintett nem számított arra, hogy a posztja ekkora indulatokat kavar.

 

“Napok óta a fél ország engem szid. Még az elején elolvastam a hozzászólásokat, amelyek engem és a magyarokat szidták. De nem állok le velük vitatkozni, kikapcsoltam a Facebookon az értesítéseket, percenként százasával jöttek”

– állította a lapnak a nő.

 

A Székelyhon.ro munkatársai felkeresték a marosvásárhelyi KFC-t, amelynek illetékese annyival tudta le az esetet, hogy „félreértés történt”. Az említett Facebook posztban pontosan azt kifogásolta a vendég, hogy felvetésére, miszerint beszélhetnek magyar nyelven is a magyar alkalmazottal, azt a választ kapta, hogy megtiltották neki.

A kommentáradatból lehet válogatni bőven, olyan gyöngyszemek akadnak köztük, mint például ezek:

  • „Takarodj vissza a hazádba és ott beszélj magyarul!”
  • „Inkább löktek volna ki az étteremből, ha magyar vagy. Mind azt érdemelnétek!”
  • „Ne várd, hogy teljes értékű emberként kezeljenek Romániában magyarként!”

 

Az étteremlánc helyi képviselője azóta bocsánatot kért, és közleménybe adta, szeretnék, ha minden egyes KFC-s élmény kellemes lenne, ezért nem létezik semmilyen megszorítás a magyar nyelv használatát illetően az éttermükben.

 

/ szekelyhon.ro és PS nyomán Patrióta /

Kapcsolódó tartalmak