Belföld Közélet Külföld 

Kíváncsiak a kormányok a netes tevékenységünkre

Világszerte nő a kormányzati érdeklődés az állampolgárok internetes tevékenysége iránt, legalábbis a Google-hoz érkező adatkérések száma folyamatosan emelkedik a cég friss átláthatósági jelentése alapján.

Az első fél évben 48 941 megkeresést kapott a Google kormányzati szervektől, ezek 83 345 felhasználói profilt érintettek, míg tavaly ugyanebben az időszakban 44 ezer megkeresés érkezett. A kérések 65 százalékát teljesítették, mintegy 54 ezer felhasználói oldalról adtak ki adatokat. Erre csak akkor van lehetőség, ha az adatigénylő szervek valamilyen jogi felhatalmazással (bírósági végzés, kutatási parancs) rendelkeznek.

Kormányzatok adatkérése a Google-től. Forrás: Google Transparency Report

 

A legaktívabb az Egyesült Államok kormánya volt mintegy 17 ezer megkereséssel. Németországból 7781, Franciaországból 5661 adatkérés érkezett, ezek többségét teljesítették.

Google által kiadott adatok világszinten. Forrás: Google Transparency Report

 

A magyar hatóságok 126 fiókot érintően 81 kérelmet nyújtottak be a Google-nek – ezek közül azonban egyet sem tartott teljesíthetőnek a techvállalat.

Tavaly ugyanebben az időszakban 166 kérelmet nyújtott be a magyar kormány, ezek 218 felhasználói fiókot érintettek. Ez majdnem duplája a mostaninak, de a Google akkor sem találta kellően megalapozottnak egyik megkeresést sem.

Magyarországi adatkérések és a 0%-os adatkiadás. Forrás: Google Transparency Report

 

 

Sőt, a Magyarországra vonatkozó táblázat szerint eddig még egyszer sem adtak ki információt a magyar hatóságoknak.

 

/ alfahír nyomán Patrióta /

 

Kapcsolódó tartalmak