Határtalan 

Nagy erejű szimpátiatüntetés Kézdivásárhelyen a bebörtönzött székely vármegyésekért

Nagyszabású tüntetésen vehettünk részt Kézdivásárhely főterén ahol a pártok képviselői kiálltak Beke István és Szőcs Zoltán ártatlansága mellett, de hangoztatták, hogy ez csupán egy mozzanata annak a magyarellenes folyamatnak amelyik jelenleg zajlik Romániában. Ártatlanul meghurcolnak embereket csupán azért mert magyarok, tetemes büntetést rónak ki polgármesterekre, mert nemzeti szimbólumainkat használják, visszaállamosítják vagyonunkat és a jogos tulajdonainkat megtagadják visszaszolgáltatni.

A tüntetésen több mint ezer kézdivásárhelyi és máshonnan ide sereglett mellet jelen volt Tőkés László EP képviselő, Bíró Zsolt MPP elnök, Fejér László Ödön RMDSZ szenátor, Sándor Krisztina az EMNT ügyvezető elnöke, Toró T. Tibor az EMNP ügyvezető elnöke. Gazda Zoltán SZNT széki elnök, Sepsiszentgyörgy. A tiltakozást több civil szervezet és a magyar pártok szervezték, Grüman Róbert, az RMDSZ megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Borsos Géza, a Magyarok Világszövetsége Márton Árpád parlamenti képviselő, Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere, több ifjúsági szervezet képviselője.

Fejér László Ödön a magyar politikusok meghurcolásáról és a kiszolgáltatott helyzetünkről beszélt, hozzátéve, hogy mindezek mellett az elítélt két székely ifjú mellett a székelységet is megpecsételték a terrorizmus vádjával.

A résztvevők táblákat tartottak a magasba, amelyeken az elítéltek szabadlábra helyezését követelték, és olyan jelszavakat skandáltak, mint ‘Szabadságot akarunk!’, ‘Nem vagyunk terroristák!’, ‘Autonómiát!’. A tüntetés körülbelül egy órát tartott, és a magyar és a székely himnusz eléneklésével ért véget. A tüntetés minden rendbontás nélkül zajlott le, A következő nagyobb méretű megmozdulásra az ősszel kerülhet sor.

A Beke és a Szőcs család, a barátok, valamint a szervező pártok és civil szervezetek és a két bebörtönzött vármegyés nevében elsőként Tóth Bálint A Hatvannégy Vármegye Mozgalom valamikori szóvivője köszöntötte a megjelenteket. „Idén ünneplésre hívnak bennünket, hogy együtt ünnepeljünk Romániával. Nincs okunk az ünneplésre, nincs okunk, habár elvárják tőlünk, hogy az ünneplők mellé leüljünk. Nincs okunk a levett feliratok, a lehúzott zászlók, a pénzbüntetések miatt, és amiatt, hogy Erdély, illetve Székelyföld népét terrorizmussal bélyegezték meg, és el akarják hallgattatni a magyar szót Erdélyben.

Fejér László Ödön kifejtette, szomorú ez a nap, hogy 1989-ben azt hittük hogy beköszönt a demokrácia annak ellenére, hogy a magyarság többször is baráti jobbunkat kínáltunk „29 év után is másodrendű állampolgárként kezelnek minket, a magyar ember igazsága nem létezik, a megbékélésről szóló párbeszéd még mindig várat magára”.

Bíró Zsolt szerint beköszöntött újra a sztálinizmus a vidékünkre. „Nagyon szomorú, hogy a nyári szünidő idején ahelyett, hogy megérdemelt pihenőszabadságára gondolna az erdélyi magyar ember, tüntetnie kell. Tüntetnie kell, mert a romániai igazságszolgáltatásban olyan sorozatos ítéleteket hoznak a centenárium évében magyar emberek ellen, amelyek a legsötétebb, legkeményebb kommunista időszak hangulatát idézik. Ismét olyan az ország, amelyben az erdélyi magyarság nem érzi jól magát.”

Toró T. Tibor: „Azért vagyunk itt, hogy elmondhassuk, addig nem nyugszunk bele, amíg ismét szabadok nem lesznek! A régi sztálinista időket idéző koncepciós perrel állunk szemben. Beke és Szőcs ügye jelképessé vált, az ellenük meghozott, meggyőződésünk szerint igazságtalan ítélet egész közösségünk elleni brutális agresszió.”

Gazda Zoltán ütött meg a legkeményebb hangot: „ebben a tákolmányországban ha valaki magyar és ráadásul még székely is, az már potenciális bűnös.” „Még a suszter fémjelezte időszaknál is kegyetlenebb túlkapásokat kezdeményeznek”, koncepciós perekkel hurcolnak meg embereket, bűnbandák vezetik az országot és alakítják aljas érdekeik szerint a törvényeket. A nemzeti szimbólumaink használata is büntetendő, „nyelvünket kívánják metszeni, hogy ne használhassuk anyanyelvünket”, oktatási intézményeinket számolják fel, Mindannyian bűnösök vagyunk, mert magyarok vagyunk!”

Tőkés Lászlót: „29 évvel a rendszerváltás után újabb koncepciós perek zajlanak Romániában, újból léteznek politikai foglyok. „ Tiltakozunk a nacionálkommunizmus, a Ceauşescu-diktatúra és a securitate magyarellenes politikájának és módszereinek alkalmazása és továbbélése ellen. Utódkommunista hatalom került a kormányba, a kommunista titkosszolgálat őrzi és védi pozícióit, és a jelek szerint tovább működik az egykori securitate.” Az RMDSZ arra szólította fel, hogy folytassák a közös utat, és tegyenek meg mindent Beke István és Szőcs Zoltán kiszabadítása érdekében, mert felelősségük óriási, hiszen partneri viszonyban állnak a kormánypártokkal”

Beke Csilla, Beke István felesége: Köszönetet mondott mindazoknak akik a két ifjú mellé álltak és megjelentek. Reményét fejezte ki, hogy azok ezt az égbe kiáltó törvénytelenséget, igazságtalanságot követték el felelni fognak az egyetlen igaz bíró előtt, és felkérte a jelen levő politikusokat, hogy álljanak ki továbbra is az igazság mellett. „A kegyelmet csak egy esetben tudják elfogadni, akkor ha ártatlanságukat elismerik. Nem kérnek, nem kérünk bűnbocsánatot, mert nem követtek el semmit. Hisszük, hogy az igazság akkor is létjogosult, ha egyeseknek jobban fáj, mint a hazugság” – mondotta Beke Csilla.

/szekhelyek.szek-helyek.ro/

Kapcsolódó tartalmak