Belföld Közélet 

Na, kik sivalkodnak az általános választójog korlátozásának jobbikos ötlete miatt?

Az ellenzéki párt az írni-olvasni nem tudóktól megvonná a választójogosultságot, alapfokú iskolai végzettséghez kötnék a demokrácia egyik alapjogát.

Dúró Dóra adott ki közleményt a Jobbik tervéről, melyet a következőképpen indokol:

„Ez nem idegen a magyar jogrendszertől, hiszen például gépkocsit sem lehet vezetni általános iskolai végzettség nélkül, az ország vezetésébe való beleszóláshoz pedig ugyanúgy elvárható az alapfokú iskolai végzettség. A választójog most sem korlátlan, hiszen pl. a kiskorúak (vagy nevükben törvényes képviselőik) nem szavazhatnak, illetve azok sem, akik akár tizennyolc éves koruk előtt már dolgoznak.”

Így próbálják megakadályozni azt, hogy alacsony iskolázottságú embereknek megvásárolják a szavazataikat. Magyarországon a funkcionális analfabéták aránya a lakossághoz viszonyítva körülbelül húsz százalékot tesz ki, pedig ezek az alapvető ismeretek szükségesek ahhoz, hogy valaki megfelelő tájékozottságra tegyen szert a közéletben.

Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: Dúró Dóra, a Jobbik alelnöke (Dúró Dóra nem alelnöke a Jobbiknak – a szerk.)  közösségi oldalán osztotta meg, a párt választási programjában “kilátásba helyezi”, hogy az általános iskolai végzettséggel nem rendelkezők ne szavazhassanak.

Ezzel több tízezer embertől vonnák el az általános választási jogot, és ezzel az egyik legalapvetőbb állampolgári jogot – mutatott rá a kormánypárti politikus.

A KDNP Németh Szilárdja (Hollik István)  szerint lenézik a kevésbé iskolázottakat, megszégyenítenék, kirekesztenék őket.

Aki nem végezte el az általános iskolát, az a Jobbik számára tulajdonképpen nem is létezik – összegezte a populista prolipártok ( Fidesz és a KDNP) véleményét.

Úgy fogalmazott: ez az elitista elképzelés még az SZDSZ-t is megszégyeníti.

A Jobbik szerint aki csak kétkezi munkás, az fogja be a száját? Aki nem túl szerencsés környezetbe született, annak már nem is lehet véleménye? – tette fel a kérdést.

A KDNP-s politikus szerint kérdés, hogy miért akarják bárkitől is elvenni az általános választójogot, miért akarják elvenni bármely magyar állampolgártól a döntés jogát arra, hogy az Országgyűlésbe képviselőt vagy a saját településére képviselőket, polgármestert választhasson.

Megdöbbentő, ahogy a Jobbik bizonyos társadalmi csoportokról gondolkodik – mondta Hollik István, majd felidézte, hogy a napokban megtudhatták, “milyen stílusban beszélnek és gondolkodnak a nyugdíjasokról”.

Ha nem csupán a pártpolitikai érdek alapján politizálnának, hanem a nemzeti érdeket vennék figyelembe, akkor arra tennének ésszerű javaslatokat, hogyan lehet azoknak a számát csökkenteni, akik nem tudják elvégezni az általános iskolát – jegyezte meg.

Hollik István arra a kérdésre, hogy ez a roma lakosságra (cigányok – a szerk) vonatkozó felvetés-e, azt mondta: azt láthatták, hogy a roma állampolgárok nem számíthattak a Jobbikra, és lehet, hogy éppen ez van a javaslat mögött.

/Alfahír, Demokrata nyomán Patrióta/

 

Kapcsolódó tartalmak