Kékfény Közélet Külföld 

Mondj nemet a gyermekházasságra!

Botrányos döntésre készülnek Irakban: az iraki síita pártok kilenc éves kortól akarják engedélyeztetni a kislányok házasságkötését! A döntés megakadályozására petíció indul!

 

Síita parlamenti képviselők az 1959 óta hatályos 188. számú polgári jogi törvény módosítását javasolták az iraki parlamentben. Ez a terv többek között arra irányul, hogy csökkentsék a minimális életkort a lányok kiházasítását illetően, és már kilenc éves koruktól frigyre léphessenek…

Az iraki parlament november elején hagyta jóvá ezt a módosítást, de idáig nem véglegesítette azt a jogi eljárást, amely teljes mértékben beépítené a módosítást az ország törvénykönyvébe.

Az 1959-es iraki 188. számú törvény biztosította az állami joghatóságot a Sharia bíróságokon, továbbá tiltotta a poligámiát és a kényszerházasságot. Mindezeken túl kimondta, hogy a házasságkötéshez az alsó korhatár 18 év. (Hozzá kell tenni, hogy a kormány bíróságainak engedélyével 15 éves lányokat ma is férjhez lehet adni.)

 

>>A DÖNTÉS ELLENI PETÍCIÓT ITT ÍRHATJA ALÁ<<

 

A törvényjavaslat az iraki keresztény és jezidi kisebbség, illetve a lakosság más csoportjainak körében is felháborodást és jelentős ellenállást váltott ki. Tiltakozásokat követően Ján Kubiš, az ENSZ különmegbízottja és az iraki segítségnyújtó misszió (UNAMI) vezetője, 2017. november 9-én kiterjedt konzultációra szólított fel a nők jogainak tiszteletben tartása és a gyermekek védelme érdekében.

Erős kijelentéseket tett az ügyben Irak kurdisztáni régiójának parlamentje is, amely 2017. november 9-én úgy határozott, hogy elutasítja a javasolt módosításokat. Az ügyben továbbá megszólalt az amerikai külügyminisztérium is:

  • „A törvényjavaslat lehetővé teszi az akár kilencéves lányok házasságát, és nyilvánvalóan sérti a nők és a gyermekek nemzetközileg elismert jogait” – mondta Fairooza Taha, a kurd regionális parlament emberi jogi bizottságának elnökhelyettese.
  • Heather Nauert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője kritizálta az iraki parlament elvi beleegyezését a jogalkotási kezdeményezésbe. A kurdisztáni 24 Hírügynökség idézte őt, mint az amerikai kormány emberét: „Határozottan ellenezzük és elutasítjuk azt az elképzelést, hogy gyermekek felnőttekkel házasodhassanak.” Nauert hozzátette: „Nem olyan régen volt, hogy az amerikai kormány elítélte az ISIS-t, hogy gyermekeket ad hozzá felnőtt férfiakhoz.”

Petíciónkat Ján Kubišnak, az ENSZ különmegbízottjának és az iraki segítségnyújtó misszió (UNAMI) vezetőjének címezzük azzal a sürgős kéréssel, hogy hasson az iraki kormányra és az ottani politikai vezetőkre annak biztosítása érdekében, hogy ez a jogalkotási javaslat – amely többek között szembemegy a gyermek jogairól szóló (1994-ben Irak által is aláírt) ENSZ-egyezménnyel – ne léphessen érvénybe.

 

>>A DÖNTÉS ELLENI PETÍCIÓT ITT ÍRHATJA ALÁ<<

 

 

/ CitizenGo nyomán Patrióta /

Kapcsolódó tartalmak