Bevetési Irány Közélet Külföld 

Minden eddiginél messzebb lőtt rakétát Észak-Korea

Nem sokkal azok után, hogy a dél-koreai hírszerzés arról számolt be, hogy Észak-Korea a hatodik kísérleti atomrobbantás előkészítésén dolgozik, Phenjan kilőtt keletre, Japán felé egy rakétát, ami a japán kormány szerint át is haladt az ország fölött, majd a második legnagyobb japán szigettől, Hokkaidótól 2000 km-re csapódott a tengerbe, miután három darabra szakadt, jelentette a Reuters. Hétfőn pont Hokkaidón folytatott közös hadgyakorlatot az amerikai és a japán haderő.

Tokió az ENSZ Biztonsági Tanács rendkívüli összehívását kérte az ügyben,

amely szerinte a testület korábbi határozatának megsértését jelenti.

A japán védelmi miniszter felhívta a figyelmet, hogy

a rakéta már képes lenne elérni az Egyesült Államokhoz tartozó Guamot is.

A rakéta Hokkaidotól 2000 km-re a kilövés helyétől 3700 km távolságra csapódott be Forrás: Reuters

A rakéta a légi közlekedést nem befolyásolta – a rakéta 770 kilométeres magasságban volt Japán felett, ami a Nemzetközi Űrállomás keringési magasságának majdnem kétszerese –, ennek ellenére ideiglenesen leállították a Sinkanzen szuperexpresszvonat közlekedését.

Nem csak meszebb, magasabbra is jutott a rakéta mintegy 770 km-re Forrás: index

 

Japán északi részén megszólaltak a légvédelmi szirénák is kedd hajnalban, a lakosságot megkérték, hogy húzódjanak biztonságos helyre. A hadsereg nem próbálta meg lelőni a rakétát. A rakéta típusa egyelőre nem ismert, a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága és az amerikai hadsereg vizsgálja a rakétaindítást.

Abe Sinzó japán miniszterelnök a riadó után bejelentette:

készek bármit megtenni, hogy megvédjék a japán lakosságot

majd lényegében azonnal rendkívüli kormányülést hívott össze.

Dél-Korea válaszul Észak-Korea vezetésének likvidálását modellezte le egy hadgyakorlaton, amelyen bombáztak egy kijelölt célpontot – írta a CNN.

[wpdevart_like_box profile_id=”patriota.info” connections=”show” width=”700″ height=”250″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”hu_HU”]

/index nyomán Patrióta;   Vezető kép: AFP/Europress/Kazuro Nogi /

Kapcsolódó tartalmak